https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/co-je-ekologie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Co je ekologie?

1.5.2002
Jsou tomu dva roky, co nakladatelství Portál vydalo knihu, která na pultech našich prodejců již dlouho chyběla. "Úvod do současné ekologie" autorů Storcha a Mihulky je atraktivním čtením zejména pro ty, kteří si chtějí ujasnit a obohatit své znalosti.
 

Úvod do současné ekologie

Pohled autorů je z velké části ovlivněn evoluční biologií. Hlavní důraz je kladen na suchozemskou ekologii a obecné ekologické procesy. Ty jsou ve většině případů ještě doprovázeny konkrétními příklady ze světa přírody. Cílem knihy je až učebnicovým způsobem podat základní informace.

Kapitol je osm a mají logickou návaznost. V první kapitole se dočteme o vztahu jedince k jeho prostředí, o charakteristikách a vlastnostech organismů, které jim pomáhají v jejich prostředí žít a přežít. Druhá kapitola na toto navazuje a hovoří o životě a zániku populací a druhů. Dále, v kapitole třetí, jsou vysvětleny pojmy jako ostrovní efekt nebo proces osidlování nových území. Pod čtvrtou kapitolu - "Pravidla soužití i boje" spadá například pojem ekologické sukcese či mezidruhové konkurence. Pojednává tedy hlavně o vztazích mezi organismy, vzniku a udržování společenstev. Pátá kapitola se okrajově dotýká krajinné ekologie a zabývá se zejména významem biologické rozmanitosti a ekologické stability. V následující kapitole se rozvádí procesy, které jsou pro biologickou rozmanitost klíčové.

Poslední téma knížky hovoří o ekologii globálního ekosystému, o typech prostředí, ale také o vztahu člověka k planetě Zemi a možnosti ekologické katastrofy. Knihu uzavírá stručný nástin ekologické metodologie, základní ekologické pojmy, doporučená a citovaná literatura.

Velmi pozitivní by bylo, kdyby se tato kniha dostala do rukou co nejširší veřejnosti. Od dětí školou povinných až po ty, kteří školní vědomosti již pomalu zapomínají. Vždyť každý by měl pochopit dění v živé přírodě, aby se ji naučil správně vnímat a chránit ji.


reklama

Veronika Veverková
Autorka je studentka Sociální a kulturní ekologie na Fakultě humanitních studií UK v Praze.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist