https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/dobrodruzne-hry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrodružné hry

1.11.1999
Pokud pracujete s dětmi, nebo rádi trávíte svůj volný aktivně a netradičně, bude se vám jistě hodit kniha Jana Neumana Překážkové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem. Tuto knihu vydalo nakladatelství Portál, v němž vyšla i první kniha tohoto autora Dobrodružné hry a cvičení v přírodě.
 
"Probírám-li se ve své mysli, proč mě vlastně problematika překážek a jejich zdolávání tak láká, nacházím k tomu podněty ve svém životě. Odmalička mě přitahovalo lezení po stromech, přelézání plotů a zídek, a to proto, abych něco objevoval - třeba právě dozrávající třešně, nové, dosud nepoznané území, nebo neobvyklé pohledy na důvěrně známou krajinu," komentuje svůj vztah k překážkám v předmluvě autor. Kniha uvádí příklady používání umělých překážkových drah už v dávné minulosti, a to od iniciačních rituálů, které byly vstupenkou do dospělosti, přes renesanci, Rousseaua, hnutí sokolské a skautské, až po moderní pedagogiku. Děti, které projdou těmito drobnými zkouškami, jsou nejen fyzicky zdatnější, intenzivní prožitek formuje i jejich osobnost. Autor nabízí velké množství her a cvičení, od nejjednodušších, které jsou celkem snadno zvladatelné, až po ty, které vyžadují notnou dávku odvahy a dobrou fyzickou kondici. Vysvětluje jakou úlohu má prožitek ve výchově a jeho vliv na psychiku člověka. Kniha také obsahuje podrobné instrukce, jak konstruovat jednotlivé dráhy, zásady jejich používání, užitečné informace pro instruktory a základy lezeckého výcviku.V poslední části se autor zabývá aplikací překážkových drah do škol, na různé soutěže, do terapie, dokonce i pro postižené osoby.

Překážkové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem jsou velmi inspirativní publikací, kterou výborně dokreslují názorné ilustrace Petra Ďoubalíka.


reklama

Lucie Domonkošová
Redaktorka EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist