https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/hrozi-nam-zeleni-fasiste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hrozí nám zelení fašisté?

1.7.1999
Olomoucké nakladatelství Votobia vydalo před několika málo měsíci publikaci se zajímavým a trochu záhadným titulem "Ekofašismus". Jedná se o dvě studie sociologů Janet Biehlové ("Ekologie" a modernizace fašismu na německé extrémní pravici) a Petra Staudenmaiera (Fašistická ekologie: "Zelené křídlo" nacistické strany a jeho historičtí předchůdci).
 

Autoři svými studiemi chtějí podle vlastních slov varovat před údajnými fašizujícími a mysticizujícími tendencemi, které se objevují i v ekologickém hnutí. "Dnes více než kdy jindy zájem o životní prostředí vyžaduje, aby lidé neopakovali chyby minulosti, nemá-li být ekologické hnutí pohlceno v mystických a antihumánních trendech, které se momentálně tolik prosazují."

Varovný prst obou autorů se zdvihá zejména proti hlubinné ekologii a ekocentrismu a vůči stále populárnějšímu hnutí New Age. Podle Biehlové a Staudenmaiera je orientace těchto myšlenkových směrů především na přírodu a odklon od prosazování zájmu člověka (jako jedince i jako druhu) nebezpečná. Jak se navíc snaží dokázat Staudenmaier v úvodní studii publikace, právě tyto rysy byly výraznou součástí ideologie německého nacismu. Němečtí nacističtí ideologové hlásali nutnost návratu k neporušené německé přírodě a čistotě prostředí. Staudenmaier připomíná i působení silného antisemity a nacistického pohlavára, ministra zemědělství Třetí říše Waltra Darré, který kromě svého rasismu a antisemitismu proslul svým nadšením pro ekologické zemědělství. Varování, které Biehlová a Staudenmaier předkládají, se dojista zakládá na reálné možnosti nebezpečí.

Ideologie, která nabádá ke snahám o čistotu, původnost a přirozenost a zejména k odklonu od člověka, se může snadno zvrhnout k ideologii proti člověku. Obávám se ale, že v této publikaci autoři poněkud sami podléhají nešvarům, jež kritizují. Jejich záměrem, jak sami říkají, není předložit sociologickou esej na téma "fašizující myšlenky v ekologickém hnutí", ale varovat. A jejich "svaté" nadšení pro "správnou" věc se na kvalitě publikace výrazně podepsalo. Jak historická studie Petra Staudenmaiera, tak i aktuální práce Janet Biehlové, předkládají velice zjednodušené argumenty, zjevně vedoucí čtenáře k pocitu, že nechybí mnoho a lídři ekologických hnutí se stanou propagátory nového nacismu a budování nových koncentračních táborů.

Skutečnost však byla a je poněkud složitější. Otázkou je skutečný podíl ekologických myšlenek v nacistické ideologii a jejich skutečná souvislost s její rasovou teorií. Opravdu byla snaha o čistotu životního prostředí příčinou konečného řešení židovské otázky, jak ze Staudenmaierovy studie vyplývá? Těžko také uvěřit tomu (i když možnost tu vždy zůstává), že masové ekologické hnutí v západním světě ovládnou takové okrajové proudy jako jsou mysticisté a newagisté. Autoři, kteří varují před nebezpečím zjednodušujících soudů a předsudků, nepředkládají o moc víc, než souhrn dalších zjednodušení.


reklama

Jakub Kašpar
Redaktor EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist