https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/jak-si-stoji-cesky-venkov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak si stojí český venkov?

1.9.2000
Krajina českého venkova byla před rokem 1989 silně devastována. Extenzivní hospodářství a bezohledné využívání zanechalo na její tváři mnoho jizev. Dnes je venkovská krajina vážně ohrožena, ať již vylidňováním venkova, či dopady zemědělské činnosti. Vyvstává tedy nutnost krajinu chránit. O této problematice pojednává kniha "Téma pro 21. století - Kulturní krajina (aneb proč ji chránit?)". Je sborníkem textů o obnově a ochraně krajiny, která vznikla tvořivým zásahem člověka. Třiatřicet autorů (například Ivan Dejmal, Jan Piňos, Daniel Vondrouš...) se snaží vysvětlit čtenáři pojem kulturní krajina a nutnost její ochrany.
 

"Na úrovni evropských orgánů a institucí se již několik let stále silněji prosazuje tendence spojovat vztah ke kulturnímu dědictví se vztahem k dědictví přírodnímu. Jde o důsledek stále se prohlubujícího poznání složitého vztahu člověka a přírody. V dříve oddělených sférách památkové péče a ochrany přírody byl nalezen výmluvný spojník v podobě péče o kulturní krajinu…," píše ve svém příspěvku Anna Matoušková.

Publikace obsahuje nejen vědecké texty, ale i eseje, vyprávění a meditace. Jsou v ní vedle sebe postaveny výpovědi ekologů, památkářů, historiků a urbanistů. Je rozdělena na tři části. V první se autoři příspěvků snaží o vysvětlení, proč vlastně chránit kulturní krajinu. Druhá popisuje stávající mechanizmy ochrany kulturní krajiny a třetí se zabývá strategiemi, které by mohly být využity v budoucnosti. Kromě teoretických úvah lze v knize nalézt i konkrétní pří-klady oživování venkova, např. v článku o Broumovsku.


reklama

Lucie Domonkošová
Redaktorka EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist