https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/novy-ekologicky-roman
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový ekologický román?

1.7.2001
Nová kniha Miloše Urbana Hastrman má příhodný podtitul Zelený román. Nejen pro svou grafickou úpravu, ale i díky tématům, jimž se věnuje. Pojednává o vztahu člověka k přírodě, o respektování a nerespektování krajiny, zamýšlí se nad různými způsoby ochrany životního prostředí.
 

Kniha je rozdělena do dvou částí. Obě jsou spojeny postavou hastrmana. Jde o velmi zvláštního hlavního hrdinu, jelikož je to, v jinak celkem reálném, ději jediná nadpřirozená postava. Jeho úkolem je být "korektivem lidské pýchy", ať už se projevuje vůči bohu nebo vůči krajině.

Hastrman. Zelený román

V první části přijíždí hastrman jako Johanes Salmon, baron de Caus, do Staré Vsi, vesničky pod horou Vlhoští, aby se zde usadil na svém panství. Děj je zasazen do druhé poloviny devatenáctého století a této době odpovídá i autorův styl. Kniha velmi silně připomíná vesnický román minulého století (například díla Karoliny Světlé). Nechybí tu jeho typické postavy: farář, učitel i dívka Katynka, která je Urbanovou "Divou Bárou". Autor nás seznamuje s životem vesnice v celoročním cyklu zvyků, jichž se baron se zájmem účastní. Hastrman se setkává s vesničany, zamilovává se, řeší konflikty a občas někoho utopí, dílem kvůli své lásce a dílem kvůli svému poslání trestat zpupnost. Jde o poetickou báseň v próze, která skládá hold přirozené krajině a respektu, který k ní člověk má.

Děj druhé části se odehrává už ve století dvacátém. Hastrman se opět vrací pod svou Vlhošť a zjišťuje, že je téměř zdevastována těžbou čediče. Zničen je i unikátní komplex rybníků i Stará Ves, na jejichž místě je přehrada. Je zcela narušen koloběh vody v krajině. Hastrman se rozhodne za každou cenu devastaci krajiny zastavit a zvolí zcela nevybíravý způsob boje. Nejdříve vyhledá lidi, které považuje za zodpovědné za zničení hory, vyhrožuje jim, a když to není nic platné, přistupuje k jejich fyzické likvidaci. Tento způsob řešení je konfrontován s postupem hastrmanova soka Tomáše Mora, vůdce seskupení Děti vody. Ten volí cestu nenásilných demonstrací a protestů. Kniha končí poněkud utopisticky. Tomášův klidný boj slaví své úspěchy. Těžba na Vlhošti je zastavena, přehrada vypuštěna a Děti vody obnovují Starou ves a zdevastovanou horu. Hastrman je obětován, jelikož už ho lidé nepotřebují; jako korektivy si vystačí sami. Jestliže první část je básní v próze, druhá je kritikou a karikaturou dnešní doby a konzumního stylu života.

Urbanova kniha se výborně čte a čtenář má rozhodně o čem přemýšlet. V neposlední řadě každý jistě ocení výbornou grafickou úpravu.


reklama

Lucie Domonkošová
Redaktorka EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist