https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/obrazky-z-chatrce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obrázky z chatrče

1.4.2000
"To, že země je společenství, je základním pojmem ekologie, ale to, že země má být milována a že si jí máme vážit - to patří do etiky. Již dlouho víme, že země vydává kulturní plody, ale v poslední době na to zapomínáme. Tyto eseje jsou pokusem o stmelení těchto tří pohledů." Takto charakterizoval svou knihu Obrázky z chatrče její autor Aldo Leopold. Kniha se skládá ze tří částí.
 

První část obsahuje autorovy zážitky z venkovské "písečné farmy", kterou zdevastoval její předchozí nájemník. Povídky jsou řazeny podle ročních období. Leopold v nich vystupuje jako "venkovský mudrc", když stopuje skunka, popisuje jak podtíná starý dub, nebo líčí na legendární rybu Alder Fork. Tón prvních esejů je lehký, nenucený a přístupný. Nesou v sobě malá poučení a názorně vysvětlují ekologické procesy.

Druhá část je nazvána Rozmanité poznámky a připomíná autorovy zážitky z cest po celé Americe. Tato část je již elegičtější, převládá v ní téma nenapravitelných škod, které byly spáchány na životním prostředí. Poznámky zachycují nejen ztrátu, ale i pochybnosti a deziluze jak z nevšímavosti veřejnosti, tak i z přístupu státu. Leopold to však přikládá na vrub lidské neznalosti. Jednou z nejzajímavějších kapitol je Myslet jako hora. Autor v ní popisuje přerod lidského myšlení. Vypráví jak se v mládí účastnil zabití vlčice s vlčaty a vzpomíná na "zuřivou zelenou jiskru", kterou uviděl v jejích umírajících očích. " Tehdy jsem si uvědomil a už nikdy nezapomněl, že v těch očích bylo něco pro mne nového - něco, co bylo jenom mezi ní a horou. Tehdy jsem byl mladý a náramně rád si zastřílel. Myslel jsem si, že když bude méně vlků, bude víc srnčí a žádní vlci - to byl lovcův ráj. Ale poté, co jsem viděl umírat tu zelenou jiskru, jsem pocítil, že ani vlk ani hora s mým názorem nesouhlasí."

Třetí část, Shrnutí, předkládá v systematičtější formě některé z autorových náhledů, kterými si zdůvodňuje nesouhlas s devastací přírody. Obsahuje například úvahy o ekologickém svědomí, či postupu etiky Země.


reklama

Lucie Domonkošová
Redaktorka EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist