https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/sklenikovy-efekt-prehledne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skleníkový efekt přehledně

1.3.2000
Působí lidská činnost změny podnebí? Je globální oteplování skutečností? Jak veliké přinese změny? Dojde k závažnějším katastrofám a budou se častěji opakovat? Na tyto otázky odpovídá jeden z předsedů Mezivládního panelu pro změnu klimatu John Houghton ve své knize Globální oteplování.
 

Výraz globální oteplování se stal v poslední době všeobecně známým. Bylo o něm vysloveno mnoho názorů - od pochmurných až k přezíravým. Cílem Houghtonovy knihy je jasně vyložit současné vědecké názory na globální oteplování tak, aby si čtenář na základě spolehlivých informací učinil názor. Autor používá nejmodernějších metod výzkumu včetně počítačového modelování, aby prozkoumal pravděpodobné důsledky současného způsobu života za předpokladu, že se nestanou žádné podstatné změny v dnešním trendu. Velké nebezpečí vidí ve zvýšení množství skleníkových plynů, jež může vést ke změně klimatu během příštího tisíciletí. Rychlost změn bude pravděpodobně větší, než Země zažila v kterékoliv době v průběhu posledních 10 000 let. Změnami, jež budou mít podle autora největší dopad budou změny v četnosti, intenzitě a umístění klimatických extrémů - sucha, záplav a vichřic.

Jednotlivé kapitoly knihy se zabývají dopadem takových katastrof na úroveň hladiny moře, na zdroje sladké vody, na zásobování potravinami a na lidské zdraví. Autor také srovnává současné vědecké poznatky o životním prostředí s jinými názory, například náboženskými. "Předpokládejme, že vědci boudou úspěšní a naleznou mechanismy, jež hledají. Popře to náboženský názor, že to byl Bůh, kdo stvořil vesmír a kdo při jeho tvoření myslel na lidi?", ptá se Houghton a následně odpovídá: "Vůbec ne. Vědci se snaží zjistit jak vesmír funguje, nemohou odpovědět na základní otázku typu proč je tady… Tvrdil bych, že vědecké názory mi pomáhají ještě více věřit, že to je boží Země a že lidé byli stvořeni k obrazu Božímu."

V poslední části své knihy nabízí autor způsoby, jak nepříznivý proces globálního oteplování zpomalit, nebo dokonce zastavit. Řešení vidí mimo jiné ve stabilizaci světové populace, rychlé tvorbě a vývoji vhodných ekologických technologií a ve výchově a vzdělávání v oblasti životního prostředí.


reklama

Lucie Domonkošová
Redaktorka EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist