https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/unese-zeme-civilizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unese Země civilizaci?

1.4.2001
Pražský Ústav pro ekopolitiku zpracoval ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí studii, týkající se některých negativních důsledků přelidnění planety Země na kvalitu životního prostředí a života člověka. První část studie rozpracovává u nás dosud poměrně neznámý fenomén "environmentální migrace", tedy migrace v důsledku destabilizace životního prostředí, druhá potom navazuje novou metodou měření vlivu a dopadů antropogenních činností na přírodu, nazvanou "ekologická stopa".
 

Unese Země civilizaci?

Co znamená tak nezvykle znějící pojem environmentální migrace? Důvody migrace, kterou rozumíme nedobrovolné opuštění území, mohou být rozličné. Většinou působí současně více faktorů, které nakonec vedou k rozhodnutí lidí odejít ze svého "domovského" území a usídlit se jinde. Například špatné sociální a ekonomické podmínky, politická destabilizace, útlak. Tato studie nám ukazuje, že jednou z častých příčin populačních pohybů bývá devastace přírody - a to buď ve spojení s ostatními nepříznivými vlivy (špatné sociální a ekonomické podmínky vedou ke snižování kvality životního prostředí, což zpětně vede ke zhoršování sociálních a ekonomických podmínek), nebo je sama jedinou příčinou populačních pohybů. To je případ stále častějších přírodních katastrof - cyklonů, záplav či zemětřesení.

Má ale vůbec význam zabývat se v našich středoevropských podmínkách problémy environmentálního uprchlictví? Tento problém však není aktuální pouze v těch nejchudších zemích světa, jak by se na první pohled mohlo zdát, i když zde se ukazuje jako nejvážnější. Týká se i nás. Případy vystěhování obyvatel obcí Most a Libkovice v severních Čechách jsou reálným příkladem environmentální migrace. Naše země by se navíc mohla potenciálně stát cílovou oblastí pro takové uprchlíky.

Druhá část studie navazuje prezentací zmíněné nové metody měření důsledků lidské činnosti na životní prostředí - tzv. ekologickou stopou. Metoda vychází z předpokladu možnosti kvantifikovat většinu ze spotřebovávaných zdrojů a odpadů, které vyprodukujeme, a tyto údaje převést na odpovídající plochu ekologicky produktivní země (lesů, orné půdy, pastvin atd.). Podle tohoto způsobu měření většina vyspělých států překračuje ekologickou produktivitu půdy, kterou mají k dispozici, produkuje více odpadů, než kolik je dané území schopno plynule absorbovat. Tyto státy tak hospodaří buď na úkor jiných oblastí a států, nebo na úkor budoucích generací.

Metoda ekologické stopy svědčí o neudržitelnosti způsobu života značné části lidské populace, o podceňování dopadů činnosti lidí na životní prostředí a jeho kvalitu. Její teoretický výklad autor doplnil příklady výpočtu a srovnání ekologické stopy u dopravy autem, autobusem a na kole.

Publikaci "Unese země civilizaci?" vydalo Ministerstvo životního prostředí v edici Planeta 2000. Jejími autory jsou zaměstnanci Ústavu pro ekopolitiku Eva Rábelová a Viktor Třebický. Publikace je k dispozici zdarma jak na MŽP, tak v Ústavu pro ekopolitiku. V elektronické podobě ji naleznete na adrese http://www.env.cebin.cz pod heslem Periodika / Planeta.


reklama

Barbora Šafářová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist