https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/uryvek-na-auto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úryvek - Na auto

1.7.2003
Za tyhle řádky budu asi ukamenován francouzskými klíči, natřen vazelínou a posypán peřím. A dostanu se po té mučednické smrti do pěšího nebe, kde dobrý voják Švejk dodnes putuje po bezprašných cestách (a po svých) z Putimi do Putimi.
 
Proč se pokouším plivat proti větru?

Pýcha mne svedla.

Jeden španělský filozof napsal, že bůh (bůh nebo Bůh?) nepotřebuje automobil, protože je věčný. Ani já nemám auto, a jsem proto podoben bohu (Bohu). Nesnažím se předjet vlastní rakev v oktávii. Jdu vstříc své smrti pěšky a polními cestičkami, kam auta nemohou. Místo motopříruček studuji Aristotela a kovbojky. V životě jsem neměl v ruce automapu, ale vím, jak se dostanete z Veselí do Strážnice loukami.

Byl jsem v povijanu, když na Slovácko přijel Romain Rolland. Protože tatínek uměl francouzsky, bydlel několik dní u nás. Cimbály a hudci ho moc nebavili, ale proseděl celé noci na loukách u slepých ramen Moravy a pokorně naslouchal zpěvům žab.

"Zelený Beethoven," řekl mému tátovi, když zase odjížděl do Paříže. To proto, že chodil pěšky, neměl renaulta, ale za to dlouhé, dlouhé nohy. Až na zem a ještě trochu zahnuté, jak říkával můj profesor latiny.

Mám zrovna takové a užívám jich.

Mnoho je toho věčného ve mně, především všechny moje chyby. Nemaje auto, jsem věčný jako bůh. Jako bůh se všemi chybami. Mnohokrát se mi pro moji věčnost lidé vysmívali. Hlavně abstinenti. Kdybych prý ..., tak bych už dávno měl spartaka.

Nemám. Oni ho mají a jejich život je střízlivý, strašně střízlivý.

Až do smrti se budou potloukat po silnicích.

Bože, kdybych měl automobil, pak už bych neměl čas na své chyby a na svá mýlení. Přestal bych se Ti podobat. Jsem přeci Tvoje největší chyba a Ty to víš.

(Nebo ty?)


reklama

Jan Skácel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist