https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/vyresi-slunce-prelidneni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyřeší Slunce přelidnění?

1.1.2000
Každému člověku, kterému není lhostejný osud naší planety, je zřejmé, že je maximálně třeba využívat alternativních zdrojů energie. V současné době se využívá především energie vzniklé z fosilních paliv, což příliš zatěžuje přírodu, nemluvě o tom, že jejich zdroje nejsou nevyčerpatelné. Ani atomová energie, do které bylo vkládáno mnoho nadějí, není bez problémů. Poslanec Spolkového sněmu Hermann Scheer vidí řešení ve využití sluneční energie.
 

Jeho kniha Sluneční energie nese podtitul Politika bez alternativy. Scheerr se v ní snaží dokázat, že sluneční energie by mohla z velké části pokrýt většinu světové spotřeby energie. Vyjmenovává konkrétní formy jejího využití. Jeho obhajoba je vybudována na realistických možnostech a ukazuje, že přestavba energetického zásobování na obnovitelné zdroje je jedinečnou civilizační šancí lidstva. Snaží se také ukázat, kdo je zodpovědný za upozaďování slunečních zdrojů. Důvody podle něj nenalezneme ani v ekonomice, ani v technice, ale v politice.

Podle Scheera by nové technologie mohly například vyřešit i problém přílišné přelidněnosti rozvojových zemí. "Proti globálnímu vlivu politicko - hospodářsko - energetického komplexu nemají rozvojové země šanci vybudovat na základě svých hospodářských možností cenově přijatelné zásobování energií," říká ve své knize. Tamější obyvatelé jsou pak nuceni tuto ztrátu nahrazovat levnou pracovní energií svého početného potomstva.
Kniha obsahuje 13 vyobrazení a 14 tabulek.


reklama

Lucie Domonkošová
Redaktorka EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist