https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/john-muir-me-prvni-leto-v-siere-nevade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mé první léto v Sieře Nevadě

My First Summer in the Sierra

režie: John Muir | místo vydání: Praha | výrobce: Nakladatelství Paseka | rok vydání: 2015 | počet stran: 224 | stopáž: 269 min.
Obálka knihy Slavný americký přírodovědec, spisovatel a ochránce přírody vypráví v dnes již legendární knize o svém setkání s divokou přírodou kalifornské Sierry Nevady. To jej ovlivnilo na celý život a inspirovalo k úsilí o prosazení dlouhodobé ochrany jejích nejcennějších partií.

Vodní toky, skalní útvary či bohatost flóry a fauny území tvořícího dnešní Yosemitský národní park, které navštívil v létě roku 1869, Muir popisuje s precizností vědce i extatickým nadšením, uvědomuje si však také, jak rychle může přírodní bohatství dosud nedotčené divočiny vzít za své působením postupující průmyslové civilizace.

Podobně jako eseje a úvahy jeho inspirátora a velkého vzoru Henryho Davida Thoreaua, zůstávají i Muirovy zápisky dodnes aktuálním svědectvím o schopnosti vnímat přírodu jako nenahraditelnou hodnotu bez ohledu na její praktickou využitelnost a právem se řadí mezi klíčová díla moderní environmentálně orientované literatury.
režie: John Muir

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist