https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/afp-posledni-dny-starobyleho-mesta-na-rece-tigris-v-turecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslední dny starobylého města na řece Tigris v Turecku

20.11.2017 13:00 | HASANKEYF (ČTK)
Tigris se líně vine mezi antickými ruinami a minarety Hasankeyfu, malého tureckého městečka, kde se vystřídali Římané, Byzantinci a turecké kmeny.
Tigris se líně vine mezi antickými ruinami a minarety Hasankeyfu, malého tureckého městečka, kde se vystřídali Římané, Byzantinci a turecké kmeny.
Tigris se líně vine mezi antickými ruinami a minarety Hasankeyfu, malého tureckého městečka, kde se vystřídali Římané, Byzantinci a turecké kmeny. Brzy však řeka vystoupí ze svého koryta a pomalu pohltí lokalitu starou nejméně 10.000 let, píše agentura AFP.
 

Důvod? Gigantická přehrada s vodní elektrárnou Ilisu. Jakmile bude dokončena, vymaže Hasankeyf z krajiny, včetně jeho kamenných mostů a dalších památek.

Turecká vláda zdůrazňuje, že tento projekt zajistí energii a zavlažování nezbytné pro rozvoj jihovýchodu, kde žijí převážně Kurdové. Tuto oblast Ankara dlouho zanedbávala. Historické památky mají přežít díky jejich přesunu, jenž připomíná ten, který podnikl bývalý egyptský prezident Gamál Násir v 60. letech minulého století v Horním Egyptě, když se stavěla na Nilu Asuánská přehrada.

Avšak pro mnoho lidí z Hasankeyfu je zaplavení městečka s 6000 obyvateli katastrofa.

"Budeme bojovat, dokud budeme moci, abychom zabránili zničení krásy a historie tohoto města," prohlašuje místní obchodník Mehmet Emin Aydin.

Práce na přehradě jsou téměř hotovy a návrat zpět není možný, uvádí Arif Ayhan z místního Sdružení pro obchod a turistiku. "Mohli alespoň obyvatelům naslouchat, ale oni je ignorovali. Zdejší lidé se cítí být státem opomíjeni. Oběťmi jsme my," dodává.

Přehrada je téměř dokončena a 31. prosince začne být naplňována. Tak vznikne umělé jezero, které pohltí Hasankeyf.

V květnu bylo při rozsáhlé operaci přemístěno mauzoleum Zeynela Beye postavené v 15. století na počest předního představitele Akkojunluské říše, která se tehdy rozkládala ve východní Anatolii. Přeprava stavby do dva kilometry vzdáleného místa trvala pět hodin.

Desítka další památek bude následovat až do konce roku a úřady doufají, že se tento "archeologický park", ležící na břehu umělého jezera, stane velkou turistickou atrakcí.

Avšak přemístění hrobky Zeynela Beye jen zvýšilo znepokojení těch, kdo turecké vládě vyčítají, že se nestará o historické dědictví. Podle evropské federace pro kulturní dědictví Europa Nostra byla tato operace realizována bez dostatečné konzultace s místními komunitami a bez konzultace s experty. Za těchto okolností jsou ostatní památky podle federace ohroženy.

První kámen přehrady Ilisu v provincii Mardin byl položen v roce 2006. Dnešní prezident Recep Tayyip Erdogan, který byl tehdy premiérem, tvrdil, že přehrada dokáže, že jihovýchod země už není zanedbáván, a zdůrazňoval, že bude pro místní obyvatele velkým přínosem.

Ilisu je součástí takzvaného projektu pro jihovýchodní Anatolii, který má pomoci regionu energií a zavlažováním za pomoci výstavby dvacítky přehrad na řekách Eufrat a Tigris.

V roce 2009 se však stáhli švýcarští, rakouští a němečtí investoři, kteří usoudili, že Ankara neposkytla dost záruk, pokud jde o ochranu životního prostředí a kulturního dědictví. Ankara to označila za politické rozhodnutí a oznámila, že projekt odhadovaný na 1,2 miliardy eur (31 miliard Kč) uskuteční za pomoci tureckých bank.

Vláda se zavázala, že přestěhuje obyvatele z Hasankeyfu, a v horní části města postavila více než 700 obydlí. Pro místní obyvatele to však je jen malá útěcha.

"Od státu nic nechci, přeji si jen, aby se Hasankeyfu nedotýkal, aby Hasankeyf zůstal takový, jaký je, ve své kráse," říká místní obyvatel Ayvaz Tunç.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

11.9.2023 21:30
Mě historie a dějepis ve škole vůbec nebavily a teď je miluju. Jak se člověk za pár let dokáže změnit... Taky se mi líbí starožitnosti, které jsem si nakoupila z https://www.antikart.cz/ . Líbí se mi na těch věcech to, že je za nimi nějaká budoucnost. Nejsou to jen rychle vyrobené věci z fabiky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist