https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/aktivistka-a-navrharka-vyzyvaji-k-omezeni-plytvani-v-textilnim-prumyslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivistka a návrhářka vyzývají k omezení plýtvání v textilním průmyslu

29.11.2017 14:22 | PRAHA (ČTK)
Módní návrhářka Stella McCartneyová a jachtařská rekordmanka a ekologická aktivistka Ellen MacArthurová /na snímku) vyzývají k boji proti plýtvání v textilním průmyslu.
Módní návrhářka Stella McCartneyová a jachtařská rekordmanka a ekologická aktivistka Ellen MacArthurová /na snímku) vyzývají k boji proti plýtvání v textilním průmyslu.
Módní návrhářka Stella McCartneyová a jachtařská rekordmanka a ekologická aktivistka Ellen MacArthurová vyzývají k boji proti plýtvání v textilním průmyslu. Podle studie zveřejněné nadací Ellen MacArthurové se kvůli vyhozeným oděvům, které nikdo prakticky nenosil, každý rok vyplýtvá 500 miliard dolarů (10,7 bilionu Kč). Přitom jen zlomek - necelé procento - se recykluje.
 

Množství kupovaného oblečení se podle studie za posledních 15 let zdvojnásobilo. Počet použití jednotlivých oděvů naproti tomu o 20 procent klesl.

Oblečení je každodenní nezbytností a pro mnohé i prostředkem k vyjádření individuality. Současný model "vzít-použít-vyhodit" má ale řadu negativních dopadů na životní prostředí a nese s sebou výrazné ztráty ekonomické, environmentální i společenské, uvádí zpráva nadace. Každou vteřinu přijde na skládku nebo do spalovny jeden celý nákladní vůz textilu.

Pokud se nic nezmění, pak do roku 2050 se módní průmysl bude na znečišťování světa podílet celou jednou čtvrtinou. Z oblečení se každý rok uvolní do oceánů půl milionu tun mikrovláken, což je ekvivalent více než 50 miliard plastových lahví. Mikrovlákna jsou s největší pravděpodobností neodstranitelná a mohou vstupovat do potravinového řetězce.

Nadace proto navrhuje, aby textilní firmy postupně přestaly používat potenciálně nebezpečné materiály a vytvořily bezpečnější varianty. Je na módních návrhářích, aby vytvořili novou vizi fungování celého spotřebního řetězce. Oblečení by mělo být navrženo tak, aby vydrželo déle, snadno se pronajímalo, prodávalo nebo recyklovalo. Nemělo by uvolňovat toxické látky a celkově znečišťovat životní prostředí. Při vytváření nové textilní ekonomiky je zapotřebí nalézat nové materiály a průkopnické podnikatelské modely, uvádí zpráva.

Proces, který si vyžádá bezprecedentní rozsah spolupráce, už podpořilo více než 40 vedoucích představitelů sektoru, včetně firem jako je H&M, Lenzing, Nike nebo C&A Foundation.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist