https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cr-a-dalsi-ctyri-zeme-navrhuji-zruseni-matoucich-energetickych-trid-a-az-v-roce-2023
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR a další čtyři země navrhují zrušení matoucích energetických tříd A+ až v roce 2023

24.10.2016 01:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Energetické štítky s plusky neposkytují spotřebiteli přesnou informaci a mohou být matoucí. EU se pustila do nápravy.
Energetické štítky s plusky neposkytují spotřebiteli přesnou informaci a mohou být matoucí. EU se pustila do nápravy.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Energetické štítky ve své stávající podobě mohou mást spotřebitele. Evropská unie se pustila do úpravy energetických štítků tak, aby se zrušily třídy A+ až A+++ a nadále se používala jen škála A-G. Česká republika spolu s dalšími čtyřmi zeměmi nedávno podala návrh, který by tento proces zpomalil. Nová škála energetických štítků by tak byla nejdříve v roce 2023. Upozornila na to novinářka Alice Stollmeyerová, která se specializuje na energetickou a klimatickou politiku EU.
 

Alice Stollmeyerová na svém blogu zveřejnila jak dokument, který podala Česká republika, Itálie, Španělsko, Polsko a Slovensko, tak výsledný kompromisní dokument, o kterém měli v úterý 11.10. jednat zástupci členských státu se zástupci Evropské komise a Evropského parlamentu. Jednání bylo nakonec odloženo. Požadavek pětice evropských zemí však trvá. Podle Alice Stollmeyerové by přistoupení na něj znamenalo, že se aktualizace energetických štítků nepovede dřív než v roce 2023. Podle ní tak tyto země záměrně blokují změnu legislativy, která by pomohla ušetřit peníze evropským konzumentům.

Ty totiž v současnosti může snadno zmást, že například pračku v energetické třídě A+ už v porovnání s ostatními pračkami vůbec není úsporná. Je nejhorší na trhu. A+ ale na člověka působí, že jde o prémiové zboží.

Alice Stollmeyerová si myslí, že motivací České republiky a další zemí je to, že jde o země, které vyrábějí méně úsporné spotřebiče, které by při plánovaném přeškálování spadly až do kategorie G.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se hájí tím, že ministerstvo podporuje změny, které stávající funkční systém zpřesní a které povedou k lepší srozumitelnosti pro zákazníky. „Z tohoto důvodu plně podporujeme zavedení rozsahu tříd A – G, který má z našeho pohledu pro zákazníky nejlepší vypovídací hodnotu. Zároveň se zjednodušením systému pro zákazníky je však potřebné zabývat se i dopadem na výrobce a prodejce. Z tohoto důvodu MPO hájí pozici postupného zavedení škály A – G,“ říká tiskový mluvčí ministerstva František Kotrba.

Pro zavedení nových štítků je podle ministerstva potřeba určitá doba na přípravu aktualizací technických norem a stanovení metod měření a výpočtů. „Výrobci následně musí nechat ověřit parametry u všech svých výrobků podle nových pravidel tak, aby štítek obsahoval správné a pravdivé údaje. Lhůty pro zavedení nových štítků tedy zohledňují čas nutný na přípravu a přechod na novou stupnici a jedná se o nejzazší datum, kdy ke změně dojde. Předpokládáme, že celý proces bude pozvolný a nové štítky budou zaváděny, jakmile bude vše připraveno. Rokem, kdy by mělo dojít k přechodu na škálu A – G u většiny výrobků, je rok 2023,“ říká František Kotrba.

Po roce 2023 by štítky s původní stupnicí měly zůstat pouze v oblasti vytápění, tj. u kotlů, krbů, kamen a ohřívačů vody. U těchto výrobků byly štítky (se všemi požadavky pro zatřídění) zavedeny nedávno a v případě kotlů na tuhá paliva teprve zavedeny budou. Např. u zmiňovaných kotlů na tuhá paliva bude muset být štítek uváděn od 1. 4. 2017 a od 26. 9. 2019 začne platit další etapa, ve které dojde k rozšíření stupnice štítku. Z tohoto důvodu se MPO u těchto typů výrobků přiklání k pozici členských států EU, které požadují pro určitý typ výrobků delší lhůtu na přeštítkování s ohledem na dopad na výrobce a smysluplnost vynaložených finančních a administrativních zdrojů.

Podle některých významných evropských spotřebitelských organizací je protahování stávajícího stavu špatné. "Evropští zákazníci si zaslouží přesné informace o spotřebičích co nejdříve," míní například Evropská organizace spotřebitelů BEUC.

Dlužno dodat, že pracovníci ministerstva průmyslu a obchodu o tom, že přeštítkování bude nejdříve v roce 2023, hovořili už loni.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist