https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/datel-triprsty-a-tetrev-hlusec-z-uschle-sumavy-davno-zmizeli-rekl-prezident-milos-zeman-neni-to-tak-tvrdi-ornitolog1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Datel tříprstý a tetřev hlušec z uschlé Šumavy dávno zmizeli, řekl prezident Miloš Zeman. Není to tak, tvrdí ornitolog

13.6.2017 10:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Datlíkovi tříprstému fáze rozpadu napadených kůrovcových stromů naopak vyhovuje, protože jeho potravou jsou hlavně v dřevě žijící brouci a jejich larvy. Na snímku datlík tříprstý v Národním parku Šumava.
Datlíkovi tříprstému fáze rozpadu napadených kůrovcových stromů naopak vyhovuje, protože jeho potravou jsou hlavně v dřevě žijící brouci a jejich larvy. Na snímku datlík tříprstý v Národním parku Šumava.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Drha / NP Šumava
Prezident Miloš Zeman se při včerejší návštěvě Jihočeského kraje pustil do ochrany přírody na Šumavě. Mimo jiné vyjádřil přání, "aby lidé, kteří mnohdy nikdy nebyli na Šumavě, pochopili, že se jedná o místo pro lidi a datel tříprstý a tetřev hlušec z těchto míst z uschlého lesa dávno zmizeli.“ Podle ornitologa Zdeňka Vermouzka je to zavádějící tvrzení. Oba ptačí druhy na Šumavě podle něho jsou a jejich populace jen reagují na měnící se podmínky. "A je to tak správně," říká Vermouzek.
 

"Je vidět, že Miloš Zeman je zkušený manipulátor," komentuje prezidentův výrok Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické. Podle jeho slov datlíkovi tříprstému fáze rozpadu napadených kůrovcových stromů naopak vyhovuje, protože jeho potravou jsou hlavně v dřevě žijící brouci a jejich larvy. Jeho populace začne klesat v okamžiku, kdy kůrovcová gradace odezní. "Ale z území rozhodně zcela nezmizí," říká Vermouzek.

"Tetřev hlušec nepřístupné plochy uschlého lesa vyhledává, protože mu vyhovuje strukturně bohatý les se světlinami," říká Vermouzek. Podle Vermouzka je přirozené, že se populace ptáků zvětšuje či zmenšuje. "To, co se na Šumavě děje, je přirozená dynamika. Důležité je, že i velmi náročné druhy, jako je tetřev hlušec, si najdou na Šumavě svůj prostor díky tomu, že je rozsáhlá plocha ponechávána přirozenému vývoji," dodává Vermouzek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist