https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/dokumentarni-snimek-o-stavu-svetovych-oceanu-se-predstavil-na-filmovem-festivalu-sundance
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dokumentární snímek o stavu světových oceánů se představil na filmovém festivalu Sundance

21.1.2009 07:00 | PRAHA/UTAH (Ecomonitor)
Diváci slavného filmového festivalu Sundance mohli toto pondělí v Utahu vidět premiéru nového filmu, který upozorňuje na neblahý stav světových oceánů. Dokumentární snímek jménem The End of the Line v režii Ruperta Murraye byl natočen s podporou WWF a poprvé se představil na mezinárodní soutěži dokumentárních filmů (World Cinema Documentary), napsal WWF.
 

Tuňáci na rybím trhu v Japonsku.
Tuňáci na rybím trhu Tsuji v Japonsku.
Foto: Fisherman/Wikimedia Commons

Film byl natočen podle stejnojmenné knihy britského novináře Charlese Clovera, který se zabývá životním prostředím. Zlepšení situace světových oceánů prý podle filmu pomůže zavedení systému chráněných mořských oblastí a kontrola rybolovu. Realizace filmu proběhla ve spolupráci s nevládními organizacemi a WWF, kteří na jeho produkci přispěly jak finančně, tak odborným poradenstvím.

Snímek obviňuje z neblahého stavu oceánů především neúnosný rybolov - a ředitel mezinárodního oceánského programu WWF Miguel Jorge s tím souhlasí. „Přehnaný rybolov je pro naše oceány největší hrozbou. Film upozornil na konkrétní případy přehnaného využívání mořských zdrojů, jakými je například hrozící vyhubení populací tuňáka ve Středomoří,“ uvedl.

WWF spolupracuje s předními zástupci rybářského průmyslu, s farmáři, rybáři i spotřebiteli a dále s jednotlivými vládami. Snaží se docílit zavedení větší kontroly nad mořským rybolovem a zároveň zajistit zdravotně nezávadné mořské plody z obnovitelných zdrojů. Usiluje také o zavedení pravidel pro získání certifikátů, jenž by označovaly produkty, které byly uloveny s ohledem na udržení oceánských ekosystémů.

Filmoví producenti doufají, že se jim pro snímek podaří zajistit distribuci do celého světa.

Podle článku The end of the line at famed film festival zveřejněného ve zpravodajské sekci WWF dne 19. ledna 2009.


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist