https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/europoslanci-podporili-boj-s-plytvanim-potravinami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci podpořili boj s plýtváním potravinami

17.5.2017 05:00 | ŠTRASBURK (ČTK)
V současnosti se v EU podle údajů Evropského parlamentu každý rok zbytečně vyhodí asi 88 milionů tun potravin, tedy asi 173 kilogramů na osobu na rok. Jde o potraviny v hodnotě kolem 142 miliard eur (3,8 bilionu Kč). Při výrobě potravin a likvidaci potravinového odpadu vzniká navíc zhruba 170 milionů tun oxidu uhličitého. / ilustrační foto
V současnosti se v EU podle údajů Evropského parlamentu každý rok zbytečně vyhodí asi 88 milionů tun potravin, tedy asi 173 kilogramů na osobu na rok. Jde o potraviny v hodnotě kolem 142 miliard eur (3,8 bilionu Kč). Při výrobě potravin a likvidaci potravinového odpadu vzniká navíc zhruba 170 milionů tun oxidu uhličitého. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Boj proti plýtvání potravinami včera na plenárním zasedání ve Štrasburku podpořili poslanci Evropského parlamentu. Schválili usnesení, ve kterém Evropskou komisi vyzývají, aby přijala opatření ke snížení množství zbytečně vyhozených potravin do roku 2030 až o polovinu. Omezit plýtvání by europoslanci chtěli například pomocí daňových úlev při darování potravin, ale i osvětou spotřebitelů v oblasti označování potravin.
 

V současnosti se v EU podle údajů Evropského parlamentu každý rok zbytečně vyhodí asi 88 milionů tun potravin, tedy asi 173 kilogramů na osobu na rok. Jde o potraviny v hodnotě kolem 142 miliard eur (3,8 bilionu Kč). Při výrobě potravin a likvidaci potravinového odpadu vzniká navíc zhruba 170 milionů tun oxidu uhličitého.

Podle poslanců by měla komise plýtvání omezit přijetím opatření, která by vedla ke zrušení omezení na potravinové dary, aby se nezávadné jídlo, které by jinak skončilo v koši, mohlo dostat k potřebným. Komise by se podle europarlamentu měla zasadit také o větší osvětu mezi spotřebiteli. Jasnější by podle něj mělo být to, co přesně znamenají obraty "minimální trvanlivost do" a "spotřebujte do". Polovina zbytečně vyhozených potravin totiž pochází z domácností.

Během pondělní rozpravy v plénu, která se věnovala včera schválenému usnesení, panovala mezi europoslanci vzácná shoda, že je třeba současnou situaci změnit. Zpravodajka Boljana Borzanová označila současný stav za "morálně nepřijatelný". Její kolegové o plýtvání potravinami v EU tváří v tvář podvýživě či dokonce hladomoru v zemích, jako jsou Somálsko, Jižní Súdán či Jemen, hovořili jako o skandálu. Podle některých levicových poslanců je současný stav plýtvání dokonce "skoro zločinem".

Za "neetický a nemorální" označil současný stav také eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis, který slíbil, že komise parlament vyslyší a bude pracovat na přijetí opatření, které by současný neutěšený stav změnily.

Čeští europoslanci se připojili k volání po omezení plýtváním potravinami. Kateřina Konečná ho označila za "alarmující", "neudržitelný" a "skandální". Vyzvala, aby cíl snížit plýtvání o polovinu do roku 2030 byl závazným. Nyní jde o cíl nezávazný. Jiří Pospíšil apeloval na komisi, aby vytvořila konkrétní plán, který by řešil konkrétní věci, například domácí kompostování. Podle Michaely Šojdrové by měly konkrétní opatření přijímat spíše jednotlivé členské země a na úrovni EU by se vše mělo jen koordinovat.

Stanislava Polčák upozornil, že za potravinový odpad může i Evropská unie a její standardizace, kvůli které se jinak nezávadné potraviny nemohou často jen z estetických důvodů dostat na pulty obchodů a musí do druhotné výroby. Tomáš Zdechovský usnesení podpořil, i on ale kritizoval EU, která podle něj neřeší jádro problému, kterým je mimo jiné špatně nastavená dotační politika EU v oblasti zemědělství.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jaromír Mrhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist