https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/evropa-kvuli-odstavkam-jadra-ve-francii-zaziva-renesanci-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropa kvůli odstávkám jádra ve Francii zažívá renesanci uhlí

24.10.2016 15:30 | PRAHA (ČTK)
Z 58 francouzských jaderných reaktorů jsou nyní odstaveny dvě desítky. Na ilustračním snímku francouzská jaderná elektrárna Tricastin.
Z 58 francouzských jaderných reaktorů jsou nyní odstaveny dvě desítky. Na ilustračním snímku francouzská jaderná elektrárna Tricastin.
Země Evropské unie zažívají s nastupující zimou renesanci uhlí a prudký nárůst jeho cen. Hlavní příčinou jsou v této době rozsáhlé odstávky francouzských jaderných elektráren a ke zvýšenému využití uhlí ve výrobě elektrické energie přispívá i snížená produkce větrných elektráren v Německu a napjaté vodní rezervy hydroelektráren ve Skandinávii, napsala agentura Reuters. To vše vede k výraznému nárůstu velkoobchodních cen elektrické energie.
 

Z 58 francouzských jaderných reaktorů jsou nyní odstaveny dvě desítky, které společnost EDF podrobuje bezpečnostním testům, a podnik v příštích měsících očekává odstávku dalších čtyř bloků. Zasahuje to okolní země jako Německo, Itálii, Španělsko a země Beneluxu, kam Francie obvykle svou elektřinu vyváží. To v západní Evropě vyvolává obavy o dodávky elektrické energie a vzestup jejich cen v době, kdy nízké teploty zvyšují poptávku.

V Itálii tato situace vede k obnovování produkce dlouho nevyužívaných plynových elektráren, jinde se energetika vrací k uhlí. Termínové ceny této suroviny vzrostly z devítiletých únorových minim už na zhruba dvojnásobek a nyní jsou na dvouletých maximech.

V Evropě se tak zvedají velkoobchodní ceny elektřiny, které v minulých letech pod tlakem masového nárůstu vysoce subvencovaných obnovitelných zdrojů prudce klesaly. Ve Francii například velkoobchodní ceny uhlí pro první čtvrtletí příštího roku dosáhly rekordního maxima 69,90 eura za megawatthodinu a cena elektřiny na příští den vystoupila na čtyřleté maximum 100 eur. Na letošních maximech jsou nyní i ceny v Německu.

Uhlí ženou od jara vzhůru rostoucí ceny ostatních paliv spolu s omezováním těžby a výpadky dodávek. Světové ceny uhlí od roku 2010 každý rok klesaly pod tlakem zpřísněné vládní ekologické regulace a v USA kvůli konkurenci levného zemního plynu. Letos ale uhlí celkově sleduje vzestup cen ropy z lednových 12letých minim, který táhne vzhůru i další komodity.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

25.10.2016 22:49
Uhlí zažívá renesanci v německu, a to kvůli dotování tzv. oze a nuceném zavíraní JE.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

31.10.2016 14:06
Zlobivý hoch .. nezjistil si data a vypustil totální volovinu:
https://de.wikipedia.org/wiki/Stromerzeugung
Za trest týden nedostaneš moučník.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist