https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/festival-ptactva-se-v-olomouci-zameri-na-sklenene-pasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Festival ptactva se v Olomouci zaměří na skleněné pasti

26.9.2016 09:21 | OLOMOUC (ČTK)
Problém se týkal i olomoucké přírodovědecké fakulty, nová budova s prosklenými plochami se stala pro opeřence smrtící pastí. Fakulta o prázdninách na nejrizikovější místa v přízemí budovy vylepila kontrastní folie, které mají podle ornitologů ptáky chránit. Ze skleněných ploch naopak zmizely reflexní folie, jež orientaci ptákům ještě ztěžovaly
Problém se týkal i olomoucké přírodovědecké fakulty, nová budova s prosklenými plochami se stala pro opeřence smrtící pastí. Fakulta o prázdninách na nejrizikovější místa v přízemí budovy vylepila kontrastní folie, které mají podle ornitologů ptáky chránit. Ze skleněných ploch naopak zmizely reflexní folie, jež orientaci ptákům ještě ztěžovaly
Úhyn ptáků po nárazu do skleněných staveb se stane jedním z hlavních témat letošního ročníku Evropského festivalu ptáků, který bude na přelomu září a října v Olomouci. Na problematiku upozorní odborníci olomoucké přírodovědecké fakulty, která se musela sama s tímto problémem vyrovnat kvůli své budově. Na festivalu se budou moci zájemci podívat na svět ptačíma očima, vydat se s odborníky na exkurze nebo se účastnit sčítání ptáků. ČTK to sdělili zástupci univerzity.
 

"Mortalita ptáků na prosklených plochách je vážným problémem. Odhaduje se, že každoročně u nás umírají po nárazech do skel a podobných materiálů statisíce ptáků ročně. V České republice je navíc tento problém, na rozdíl od západní Evropy, prakticky neznámý u odborné stavařské veřejnosti," uvedl Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické. V tuzemsku podle něj existuje závazná stavební norma ČSN pouze pro liniové stavby, například protihlukové stěny u silnic, která určuje, jakým způsobem má být reflexní nebo průhledný materiál zabezpečen proti nárazům ptáků. U ostatních budov je to podle něj pouze na přístupu architekta.

Problém se týkal i olomoucké přírodovědecké fakulty, nová budova s prosklenými plochami se stala pro opeřence smrtící pastí. Fakulta o prázdninách na nejrizikovější místa v přízemí budovy vylepila kontrastní folie, které mají podle ornitologů ptáky chránit. Ze skleněných ploch naopak zmizely reflexní folie, jež orientaci ptákům ještě ztěžovaly.

Celkové náklady za barevné polepy fakulty stály zhruba 300 000 korun. Jejich účinek vyhodnotí odborníci z Moravského ornitologického spolku. Dalším z plánovaných kroků je výsadba zeleně v bezprostřední blízkosti objektu, která by měla riziko nárazu opeřenců do skel rovněž snížit. Je naplánována na jaro příštího roku, doplnili zástupci fakulty.

Festival se uskuteční v Olomouci 30. září a 8. až 9. října. Kromě přednášek chystá terénní ukázky ornitologického výzkumu. V areálu Korunní pevnůstky ornitologové připravují ukázky odchytů a kroužkování ptáků a ukázky ptačího pohledu prostřednictvím přenosu z dronů. Festival ptactva je kampaní společnosti BirdLife, v ČR zastupované Českou společností ornitologickou. Jeho cílem je upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist