https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/festival-v-glastonbury-byl-odsouzen-k-pokute-za-znecisteni-reky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Festival v Glastonbury byl odsouzen k pokutě za znečištění řeky

25.5.2016 08:28 | LONDÝN (ČTK)
Soud dospěl ve svém rozsudku k závěru, že pořadatelé měli za znečištění, které vedlo k úhynu desítek ryb, poměrně malou zodpovědnost, čímž zdůvodnil poměrně nízkou pokutu
Soud dospěl ve svém rozsudku k závěru, že pořadatelé měli za znečištění, které vedlo k úhynu desítek ryb, poměrně malou zodpovědnost, čímž zdůvodnil poměrně nízkou pokutu
Britský soud uložil pokutu organizátorům tradičního hudebního festivalu Glastonbury za znečištění řeky odpadem po návštěvnících akce z roku 2014. Kromě pokuty ve výši 12 000 liber (425 000 Kč) musí majitel místní mléčné farmy zaplatit i soudní výlohy za 19 000 liber (673 000 Kč).
 

V roce 2014 se vylilo více než 90 000 litrů fekálií, moči, zvratků a dalšího odpadu vyprodukovaného 170 000 návštěvníky festivalu do řeky Whitelake, když splašky unikly z jedné ze tří odpadních nádrží.

"Lidský odpad je vysoce toxický. Festival vyrostl rychleji než jeho schopnost se vypořádat s tímto odpadem," řekl Andrew Marshall, právní zástupce agentury pro životní prostředí, která organizátora festivalu zažalovala.

Soud dospěl ve svém rozsudku k závěru, že pořadatelé měli za znečištění, které vedlo k úhynu desítek ryb, poměrně malou zodpovědnost, čímž zdůvodnil poměrně nízkou pokutu.

Michael Eavis, pořadatel festivalu s obratem ve výši desítek milionů liber ročně, vyjádřil nad rozsudkem uspokojení. Řekl, že při procesu přiznal vinu a slíbil, že se nehoda již nebude opakovat.

Letošní ročník festivalu se bude konat od 22. do 26. června. Vystoupí na něm mimo jiné britská zpěvačka Adele. Festival se pořádá od roku 1970.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist