https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/filmari-musi-zachytit-vse-o-zemi-co-ma-verejnost-vedet-rika-reziser-steve-lichtag
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Filmaři musí zachytit vše o Zemi, co má veřejnost vědět, říká režisér Steve Lichtag

11.9.2017 10:26 | PRAHA (ČTK)
"Nedílnou součástí výroby kvalitního filmu z oblasti životního prostředí jsou finance a ty jsou většinou v rukou jiných," říká Steve Lichtag.
"Nedílnou součástí výroby kvalitního filmu z oblasti životního prostředí jsou finance a ty jsou většinou v rukou jiných," říká Steve Lichtag.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podle dokumentaristy Steva Lichtaga mají filmaři věnující se problematice životního prostředí před sebou spoustu práce, aby zachytili a popsali vše o Zemi, o čem se musí veřejnost dozvědět. Režisér a autor úspěšného snímku Aldabra: Byl jednou jeden ostrov to prohlásil u příležitosti Mezinárodního filmového festivalu Příběhy Země, který se bude konat od 6. do 12. října v Praze.
 

"Žijeme ve složité době, kdy naše planeta musí čelit mnoha problémům. Život v oceánech vymírá, planeta se otepluje, na mnoha místech Země zuří kruté boje. To vše životnímu prostředí příliš nepomáhá. Nejsem si jistý, jestli mohu zodpovědně ukázat na jednu problematiku, o které bych byl přesvědčen, že je prioritou," řekl Lichtag.

Jako čestný prezident festivalu bude mít Lichatg 10. října v kině Dlabačov přednášku. Tématem budou oceány a moře, jak je lidé neznají. "Mým přáním je, aby se tento festival dostal do celosvětového povědomí, aby ho rádi navštěvovali zajímaví hosté, ale hlavně, aby si ho lidé všech věkových kategorií oblíbili a pochopili, jaké hodnoty jim přináší," uvedl dokumentarista, jehož snímek Tanec modrých andělů přispěl ke vstupu České republiky do Mezinárodní velrybářské komise, a jeho další film Prapodivný svět pomohl k přípravě nového znění zákona v otázce používání elektrického proudu při lovu ryb.

Lichtag se domnívá, že festival dokumentárních filmů Příběhy Země je jedním ze způsobů, jak přiblížit problematiku ochrany životního prostředí široké veřejnosti. "Film je magický nástroj. Nejenže v lidech vyvolá emoce, ale díky obrazu často ušetří miliony slov. Na základě vizuální tvorby se velmi dobře otevírají diskuse, je to zkrátka ten nejefektivnější způsob, jak přiblížit danou problematiku široké veřejnosti včetně mládeže," prohlásil.

Lichtag však upozorňuje na to, že i v případech filmů s tématem udržitelného rozvoje ne vždy je vše v rukou tvůrců. "Nedílnou součástí výroby kvalitního filmu z oblasti životního prostředí jsou finance a ty jsou většinou v rukou jiných," podotkl.

Do mezinárodní soutěže festivalu profesionální i amatérští filmaři letos přihlásili 853 snímků z více než osmdesáti zemí světa. Na festival loni v České republice zavítalo 72.000 návštěvníků, z toho 10.000 v Praze. Program určený školám využilo 240 škol. Hlavní cenu festivalu získal dokument Mikroporod. Více informací se nachází na www.pribehyzeme.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Roman Jireš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist