https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/fotopast-v-ceskem-lese-zachytila-rysici-i-s-mladetem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotopast v Českém lese zachytila rysici i s mládětem

21.8.2014 11:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jen velmi vzácně se stane, že fotopast zaznamená rysici s takhle malým kotětem
Jen velmi vzácně se stane, že fotopast zaznamená rysici s takhle malým kotětem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | TRANS-LYNX Projekt
Rysí samici nesoucí po lesní cestě své kotě zachytila fotopast instalovaná na bavorské straně Českého lesa v rámci česko-bavorského projektu Trans-Lynx. Unikátní snímek je vůbec prvním důkazem o rozmnožování rysa v této oblasti.
 

„Když jsme se od bavorských kolegů dozvěděli o tom, že samice Tanja má kotě, byli jsme nadšeni. Jen velmi vzácně se stane, že fotopast zaznamená rysici s takhle malým kotětem," komentuje událost Tereza Mináriková z projektu Trans-Lynx. Rysí kočka s mláďaty tráví totiž většinu času v ústraní, aby koťata ochránila před predátory. "Většinu času tráví kojením a své potomky opouští jen na nejnutnější dobu, aby si ulovila něco k jídlu,“ doplňuje Mináriková.

Rysici pojmenovanou Tanja sledují ochránci přírody od července 2013. Pohybuje se na území mezi bavorskými městy Furth a Waldmünchen a českým Postřekovem. Svůj domovský okrsek sdílí se samcem Tarekem.

Rys ostrovid je silně ohrožený druh, chráněný českou, německou i celoevropskou legislativou. Přesto je tato kočkovitá šelma neustále ohrožována nelegálním lovem a fragmentací krajiny. Mateřská péče je navíc u rysa velmi dlouhá, trvá zhruba 10 měsíců. Koťata se během této doby učí od matky řadu dovedností – loveckých i sociálních. "Pokud je matka zabita, její koťata nepřežijí. Doufejme proto, že rysici Tanje se podaří udržet sebe i své kotě v bezpečí,“ uzavírá Sybille Wölflová.

Více informací o ochraně rysů je možné najt na www.translynx.selmy.cz.



reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist