https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jak-souvisi-jidlo-a-zivotni-prostredi-do-28-ledna-muzete-shlednout-osm-dokumentarnich-filmu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak souvisí jídlo a životní prostředí? Do 28. ledna můžete shlédnout osm dokumentárních filmů

22.1.2018 01:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Témata potravin, rozvoje a zemědělství se letos představí v podobě online festivalu dokumentárních filmů Země na talíři.
Témata potravin, rozvoje a zemědělství se letos představí v podobě online festivalu dokumentárních filmů Země na talíři.
Témata potravin, rozvoje a zemědělství se letos představí v podobě online festivalu dokumentárních filmů Země na talíři. Druhý ročník festivalu má na programu osm dokumentárních snímků s českými titulky. Od dnešního dne až do 28. ledna jsou filmy přístupné zdarma.
 
Naději a možná řešení našeho potravinového systému přinese první snímek nazvaný Sustainable: Potraviny v jiném světle. Film zavede diváky na farmu Martyho Travise, který se na vlastním příkladu snaží demonstrovat, že zemědělství může být zároveň výdělečné i ohleduplné k životnímu prostředí. Na cestě k "lepší" budoucnosti je však nutné změnit mnohé, doposud běžné, praktiky.

Například ty, které popisuje snímek Koloběh jedů. Film se zamýšlí nad otázkou, jak je možné, že navzdory prokázaným negativním účinkům pesticidů a zákazu mnoha jejich druhů, tyto chemikálie stále cirkulují naší planetou.

Další ze snímků, Neviditelná Hranice, se vydává až do Kolumbie, kde hon velkých vlastníků půdy za palmovým olejem a z něj vyráběných „zelených“ paliv, vysidluje malé farmáře a domorodé obyvatelstvo z jejich pozemků a domovů.

Do jedné africké země zase zavítáme ve filmu Děkujeme za déšť - s příběhem keňského farmáře jménem Kisilu, který s kamerou v ruce a za pomoci norské režisérky Julie Dahr dokumentuje život své rodiny i komunity, tváří v tvář změně klimatu.

Jak by to tedy vypadalo, kdybychom se rozloučili s praktikami konvenčního zemědělství? Zřejmě velmi podobně tomu, jak na svých farmách ve filmu Tváře změny ilustrují Olga, André, Remi, a Guisseppe, kteří prosazují radikálně odlišnou vizi tohoto klíčového řemesla.

Budoucnost našich potravin není lhostejná ani zemědělci - průkopníkovi Cary Fowlerovi ve snímku Semena času, který putuje z Říma do Ruska a nakonec až za polární kruh, kde hledá odpověď na to, jak zachránit zdroj, bez kterého nedokážeme žít: osivo.

Lze ale přispět ke změně i na malém prostranství, a navíc z prostředí města či předměstí? O odpověď na tuto otázku se postarají dva mladí Američané ve filmu Plodná města, kteří se vydají na netradiční cestu kolem Spojených států za městskými zahradnickými projekty.

A chladnými vás nenechají ani Mrtví osli se hyen nebojí, který je nominován na Evropské filmové ceny. V Etiopii je sváděn boj mezi místními komunitami a vládou, spojenou se zahraničními investory. A předmětem boje není nic jiného než půda - nové "zelené" zlato.

Celý festival proběhne na webu www.jimejinak.cz/festival. Pro shlédnutí snímků je nutná registrace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist