https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jeden-svet-rodinna-dieta-vyskrtla-ropu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeden svět: Rodinná dieta vyškrtla ropu

16.3.2010 16:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
V rámci tematické sekce Zelené výzvy uvádí letošní filmový festival Jeden svět 2010 dokument Rodinná dieta. Zobrazuje pokus finské rodiny s dvěma malými dětmi, která se na jeden rok rozhodne žít bez produktů, k jejichž výrobě nebo při jejichž použití je potřeba ropy.
 

Supermarket v Belgii
Chcete-li v obchodě zakoupit cokoli bez plastu, nacházíte se ve složité situaci, ukazuje dokument Rodinná dieta. Na snímku supermarket v Belgii.
Licence: Volné dílo (public domain)
Ilustrační foto: Blink/Wikimedia Commons

„Nemůžu si čistit zuby, protože můj kartáček je z plastu," říká smutně nejmladší syn v dokumentu svému otci Johnu Websterovi. Ten vše zaznamenává na kameru a režíruje zároveň. Celé roky žila rodina "obyčejným" životem, říká na počátku filmu John. Děti rozváželi do škol kvůli nemalé vzdálenosti autem, stejně tak jezdili na nákupy. O víkendech vždy zamířili motorovým člunem na chalupu a jednou do roka plánovali leteckou dovolenou.

Touha minimalizovat svou ekologickou stopu se v mysli režiséra zrodila poté, co začal vnímat problémy spojené s globálním oteplováním a vyčerpatelností přírodních zdrojů. „Jak to ale, že ačkoli jako člověk vím, co bych měl dělat, udělám většinou pravý opak?,“ ptá se režisér. „Ohledně emisí skleníkových plynů je optimální zatížení 3 tuny na člověka za rok. Ve Finsku je to bohužel 13 tun, ve Francii a Švédsku 16 tun a v USA dokonce 20 tun,“ vysvětluje John Webster. Jeho rodina prý za rok přispěje 20 tunami emisí skleníkových plynů.

Mýt či nemýt si zuby plastovým kartáčkem?

Vyměnit automobil za autobus při cestách do práce a do školy, nebo letadlo za vlak při výletech do zahraničí se nezdá být pořád tak neřešitelný problém jako nakoupit v obchodě základní potraviny bez toho, aby byli balené v plastu, zjistil John s manželkou. Rodina celkem úspěšně nachází alternativy k základní drogérii, kterou nemůže zakoupit, protože jsou všechny obaly z plastu. Zvlášť s malými dětmi je to ale proces nadmíru vyčerpávající, stejně jako několikahodinové pádlování na veslici k chalupě na místo jízdou motorovým člunem. V panelovém bytě vymění ústřední topení za elektrickou "zelenou" energii z obnovitelných zdrojů. Na chalupě, kde si doposud topili a svítili generátorem, rozžehli svíčky a zatopili taktéž elektricky a později přes solární panel. Asi po 9 měsících z důvodů ušetření velkého množství času John opět kupuje auto, ale tentokrát dieselové a zanedlouho začne jezdit dokonce na rostlinný olej. Nejbližší čerpací stanice je ovšem vzdálená 300 km.

V průběhu celého roku dokument zachycuje velké i malé rodinné krize, kdy matka ztrácí sílu a chuť pravidla dodržovat a otec John naopak váhá, zda jsou dostatečně přísní. Z původního pevného rozhodnutí přejít na ekologicky přijatelný způsob života postupně rodina slevuje ke kompromisům a jednodušším řešením. „Lze se chovat ekologicky, a nezničit přitom rodinné štěstí? Podstoupili byste sami takový experiment?,“ to jsou otázky, které dokument pokládá.

Moderní technologie, záchrana ekologie, rýmuje Bursík

„Jakožto vyspělá civilizace se dle mého nacházíme v přechodné fázi, kdy nám moderní civilizace svou infrastrukturou nenabízí možnost chovat se s nízkou uhlíkovou stopu tak, aby to bylo celosvětově udržitelné,“ uvedl Martin Bursík na debatě po promítání filmu. Přesto i jako jednotlivci můžeme prý svým chováním probíhající změny ovlivnit. Když si například nastavíme na zimu termostat o jeden stupeň méně, ušetříme podle Bursíka v průměru 10 % tepla na svém účtu. Dodává, že Obamova administrativa bude například vytvářet software pro projektanty, veřejně přístupný na internetu, který jim pomůže ve výstavbě pasivních budov a ideálních zateplení.

„Přijde nám normální, že se v našem autě kontroluje teplota motoru několikrát za vteřinu, ale předpotopní termostat si doma nastavíme jednou za zimu, případně nastavíme ohřev na denní a noční režim. Přibližně 70 % energie v domácnostech se spotřebuje na vytápění a ohřev teplé vody,“ vysvětluje Bursík. Podle něj se začínají nabízet moderní technologie, které nám s šetřením pomohou. Bursík uvádí například způsoby regulace, kontroly, termokamery, software, který bude například na IPhone posílat informace o tom, jak v našem bytě probíhá spotřeba.

Film Rodinná dieta můžete shlédnout dnes ve 22:00 v kině Lucerna nebo ve čtvrtek 18. 3. ve 21:30 v kině Evald.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist