https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jelen-z-sumavskeho-navstevnickeho-centra-zranil-turistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jelen z šumavského návštěvnického centra zranil turistu

22.2.2018 06:00 | KVILDA (ČTK)
Podle mluvčího je zvíře už zvyklé na lidi a vyhledává jejich společnost. Výběh jelenů každoročně navštíví desítky tisíc turistů. Další podobnou atrakci nabízí Srní na Klatovsku, kde je výběh s vlky. / Na obrázku jelen Standa na Kvildě
Podle mluvčího je zvíře už zvyklé na lidi a vyhledává jejich společnost. Výběh jelenů každoročně navštíví desítky tisíc turistů. Další podobnou atrakci nabízí Srní na Klatovsku, kde je výběh s vlky. / Na obrázku jelen Standa na Kvildě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Rosenkranz / Správa NP Šumava
Jelen z návštěvnického centra pro pozorování tohoto zvířete u Kvildy na Prachaticku před několika dny napadl jednoho z turistů. Šumavský národní park, který výběh zřídil, jelena utratí. Turista neutrpěl vážná zranění. O incidentu informoval Deník, nešťastnou událost potvrdil mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.
 

"Turista se choval přesně podle předpisů. Nic neporušil, nesestoupil z vyznačené stezky," uvedl Dvořák. Dodal, že se ze strany jelena nedá hovořit ani o nějaké mimořádné agresi. Podle mluvčího je zvíře už zvyklé na lidi a vyhledává jejich společnost. "Ale bohužel budeme muset přistoupit k tomu, že jelen bude utracen," uvedl.

Návštěvnické centrum pro pozorování jelena, které zahájilo provoz v létě 2015, je kvůli incidentu momentálně pro veřejnost zavřeno. Dvořák uvedl, že správa šumavského parku chystá v areálu některé úpravy. "Jde nám o to, aby se v budoucnosti nic podobného neopakovalo," řekl mluvčí.

Výběh jelenů každoročně navštíví desítky tisíc turistů. Další podobnou atrakci nabízí Srní na Klatovsku, kde je výběh s vlky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist