https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/kazachstan-chce-po-temer-70-letech-vratit-do-volne-prirody-tygra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kazachstán chce po téměř 70 letech vrátit do volné přírody tygry ussurijské

11.9.2017 15:39 | ASTANA (ČTK)
WWF poskytne deset milionů dolarů (asi 215 milionů Kč) na projekt, který má z Kazachstánu učinit první zemi vracející tygří populaci na své území po někdejším vyhubení. Ilustrační snímek.
WWF poskytne deset milionů dolarů (asi 215 milionů Kč) na projekt, který má z Kazachstánu učinit první zemi vracející tygří populaci na své území po někdejším vyhubení. Ilustrační snímek.
Kazachstán ohlásil ambiciózní plán, jehož cílem je vrátit do volné přírody největší kočkovitou šelmu. Tygra v této středoasijské zemi vyhubili pytláci již téměř před sedmi desetiletími a za své vzalo i prostředí, ve kterém tygři žili, uvedla agentura AFP.
 

Kazachstán se v dohodě se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) zavázal, že postupně znovu vrátí do divočiny tygra ussurijského, který je nejbližším příbuzným zcela vyhubeného tygra kaspického. Ten se dříve vyskytoval v oblasti sahající od tureckého pobřeží Černého moře po severozápadní Čínu.

WWF poskytne deset milionů dolarů (asi 215 milionů Kč) na projekt, který má z Kazachstánu učinit první zemi vracející tygří populaci na své území po někdejším vyhubení.

Tato dohoda představuje "událost světového významu", prohlásil před novináři v Astaně Igor Čestin z WWF. Předpověděl však, že tygří návrat do kazašské divočiny potrvá roky, protože tygřím potřebám musí být dané území uzpůsobeno. Tygři potřebují k životu velké území člověkem nedotčené krajiny.

Kazašský vicepremiér a ministr zemědělství Askar Myrzachmetov uvedl, že s přípravou "speciálně chráněné přírodní oblasti" pro tygry se začne počátkem příštího roku. "Ve skutečnosti jde o obnovu celého ekosystému v oblasti, kde bude tento druh znovu vypuštěn do přírody," řekl Myrzachmetov novinářům. Jde nejen o obnovu lesů, ale i o přepravu celých stád, aby tygři měli postaráno o potravu - a aby se místní nemuseli šelem děsit.

K vyhynutí tygrů v Kazachstánu kromě lovu přispělo v sovětské éře i zničení životního prostředí tygří populace, tedy zalesněných údolí řek a jezerních kotlin, vinou rozsáhlého zavlažování a mechanizace zemědělství.

Čestin, který je ředitelem WWF v Rusku, podle serveru Khabar.kz uvedl, že zdrojem tygří populace v kazašské rezervaci by se mohla stát osiřelá mláďata ze Sibiře. Ideální by bylo vypustit do přírody pět divokých koček najednou, tři samice a dva samce. To je ovšem hudba budoucnosti, první šelmy by se v rezervaci v Almatské oblasti měly usadit v roce 2025.

Počet tygrů žijících ve volné přírodě podle WWF během posledních sta let dramaticky klesl ze 100.000 na zhruba 4000 kusů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist