https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/kontroly-odhalily-nebezpecne-tezke-kovy-v-dovazene-bizuterii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Limit kadmia překročen 4800 krát. Kontroly odhalily nebezpečné těžké kovy v dovážené bižuterii

9.12.2016 01:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Limit kadmia překročen 4800 krát. Náušnice s přívěskem ve tvaru slona dodavatele Stoklasa textilní galanterie s.r.o., Kravaře.
Limit kadmia překročen 4800 krát. Náušnice s přívěskem ve tvaru slona dodavatele Stoklasa textilní galanterie s.r.o., Kravaře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Alarmující hodnoty těžkých kovů našli inspektoři životního prostředí v bižuterii z dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. Z 257 kontrolovaných výrobků obsahovalo nadlimitní množství nebezpečných těžkých kovů 17 procent, tedy 43 z nich. Jednalo se o karcinogenní kadmium, olovo a nikl. Česká inspekce životního prostředí uložila šesti dodavatelům pokuty v celkové výši 215.000 korun a nařídila okamžité stažení nebezpečné bižuterie z trhu.
 

Kontroly prováděla inspekce od začátku roku, uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss na středeční tiskové konferenci. Právě nyní před Vánocemi by chtěli inspektoři upozornit veřejnost na to, aby si při nákupech dávala pozor na nekvalitní výrobky bez atestů.

Nejrizikovější jsou extrémně levné výrobky ze žlutého kovu dovážené z východní Asie a prodávané především v tržnicích, nebo bižuterie zakoupená po internetu na nejrůznějších e-shopech. Na to, aby zákazník poznal, zda je zboží zdravotně závadné, je potřeba provést test ve státní akreditované laboratoři, cena testu se však pohybuje od dvou set až k tisíci korunám. Je tedy mnohem lepší si připlatit za zboží s atestem z kamenného obchodu či obchodních řetězců a tím se vyhnout možným zdravotním rizikům a komplikacím, způsobených lacinými výrobky bez jakéhokoli atestu, uvedl Martin Marko z ČIŽP.

Rentgenový spektrometr Delta Premium. Do minuty vyjede škálu a množství chemických prvků, které bižuterie obsahuje.
Rentgenový spektrometr Delta Premium. Do minuty vyjede škálu a množství chemických prvků, které bižuterie obsahuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP

Z výsledků kontroly vyplývá, že stanovené limity pro obsah těžkých kovů byly v mnoha případech překročeny o několik řádů. Kontroloři ČIŽP například zachytili u stánkaře v tržnici Brno-Černovice náušnice ve tvaru sovy, u nichž byl limit obsahu kadmia překročen 9100 krát, obsahovaly tedy 91 procent kadmia. Maximální obsah kadmia ve výrobcích by měl být podle norem EU 0,01 hmotnostních procent, výše uvedené náušnice obsahovaly tedy 91 hmotnostních % kadmia. U dalších dvou typů náušnic od jiného prodejce byl obsah kadmia také vysoký.

Kadmium je podobně jako nikl a olovo vysoce toxický kov, nebezpečný pro lidské zdraví i životní prostředí celkově. I když akutní otravy kadmiem nehrozí, jedná se karcinogenní a genotoxickou látku, jež se v lidském těle usazuje hlavně v játrech a ledvinách a je nebezpečná především z dlouhodobého hlediska. Nikl je velice silný alergen a olovo může mít vratné a nevratné účinky na nervovou soustavu, zejména u dětí mladších tří let. Ředitel inspekce Erik Geuss upozornil na to, že jelikož se tyto výrobky nosí přímo na těle, může se jejich toxicita projevit bezprostředně, například řetízek s obsahem niklu může u citlivějšího člověka vyvolat silnou alergickou reakci do několika minut.

Inspekce zakoupila počátkem letošního roku speciální přístroj, příruční rentgenový spektrometr Delta Premium, který při kontrolách používá. Díky němu mohou inspektoři zjišťovat obsah těžkých kovů přímo ve skladech distributorů. "Do minuty vyjede škálu a množství chemických prvků, které bižuterie obsahuje," řekl Lukáš Kůs z ČIŽP.

Postižení prodejci musí kromě zaplacení pokuty a stažení inkriminovaných výrobků z prodeje neprodleně odevzdat jedovatou bižuterii k ekologické likvidaci.

Seznam nebezpečných výrobků, jež odhalili kontroloři ČIŽP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Renata Tomanová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist