https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/krajina-hory-a-zivotni-prostredi-nejlepsi-fotografie-jsou-k-videni-na-staromestske-radnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřKrajina, hory a životní prostředí. Nejlepší fotografie jsou k vidění na Staroměstské radnici

11.4.2011 11:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Michal Brouček, Marťanská kronika, snímek ze série, která získala 2. místo v kategorii Člověk a hory
Michal Brouček, Marťanská kronika, snímek ze série, která získala 2. místo v kategorii Člověk a hory
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Brouček / Štíty Viléma Heckela
Nejlepší snímky z fotografické soutěže zaměřené na krajinu, hory a životní prostředí Štíty Viléma Heckela jsou od středy k vidění na Staroměstské radnici v Praze. Vítězné fotografie ze zatím posledního, tedy třetího bienále soutěže jsou navíc doplněny nejpovedenějšími fotografiemi z let 2007 a 2009. Celá výstava nazvaná My a příroda dnes trvá do konce května.
 

Stejně jako v letech 2007 a 2009 se i letos soutěžilo ve třech kategoriích: Venkovská a městská krajina, Člověk, příroda a životní prostředí a Člověk a hory. Na rozdíl od minulých ročníků se tentokrát mezi oceněnými snímky objevil i veselejší tón – Boris Németh svou vítěznou „krajinnou“ reportáž z Holandska pojal s lehkou ironií. Silně melancholická je naproti tomu série Laury Wittekové V Petržalke.

Martin Wágner, který byl v minulých letech nejvýraznějším účastníkem soutěže (v roce 2007 jedno 1. a jedno 3. místo, v roce 2009 dokonce vyhrál hned ve dvou kategoriích), se tentokrát dokázal prosadit se dvěma soubory: mezi krajinami uspěl se sérií Přehrada, která zachycuje místo na řece Angara, kde se už čtvrtstoletí uvažuje o výstavbě vodní elektrárny a nádrže. V environmentální kategorii se zase líbila jeho série Sibiřští starověrci vyprávějící o lidech, kteří neztratili schopnost uživit se ze zdrojů, jež jim nabízí okolní příroda.

Vítěznou reportáží v environmentální kategorii se ovšem staly snímky Jana Cágy z loňské katastrofy v maďarských obcích Kolontár a Devecser, jež byly zaneseny vlnou toxického bahna z nedaleké hliníkárny. Dalším oceněným pak je Filip Singer, který poutavě zaznamenal tradiční hon na divočáka v Orlických horách.

Horskou kategorii opanoval Andrej Jakovlev se svou „tichou“ sérií ze Švýcarských Alp. Na druhém místě skončil Michal Brouček, jehož snímky ze všech zúčastněných nejvíce připomínají vizuální styl Viléma Heckela, po němž je soutěž pojmenována. Třetí se umístil René Jakl se souborem Z Yosemitů do Tater.

Soutěže, kterou stejně jako výstavu pořádá agentura Czech Photo, se celkem zúčastnilo přes sto fotografů. Výstavu nejlepších snímků doplňuje ještě kolekce fotografií horolezce a politika Pavla Béma Sedm vrcholů, která zaznamenává jeho výstupy na nejvyšší hory sedmi kontinentů. Celkem je na Staroměstké radnici do konce května k vidění přibližně 400 fotografií dokumentujících vztah lidí k horám, přírodě, krajině a životnímu prostředí.


reklama

Štíty Viléma Heckela 2011

předchozí    další
Jan Cága, ze série Toxické bahno v Maďarsku, 1. místo v kategorii Člověk, příroda a životní prostředí
Jan Cága, ze série Toxické bahno v Maďarsku, 1. místo v kategorii Člověk, příroda a životní prostředí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Cága / Štíty Viléma Heckela
Jan Cága, ze série Toxické bahno v Maďarsku, 1. místo v kategorii Člověk, příroda a životní prostředí
Filip Singer, ze série Tradiční hon na divočáka, 2. místo v kategorii Člověk, příroda a životní prostředí
Martin Wágner, ze série Sibiřští starověrci, 3. místo v kategorii Člověk, příroda a životní prostředí
Andrej Jakovlev, ze série Stillness, 1. místo v kategorii Člověk a hory
Michal Brouček, Marťanská kronika, snímek ze série, která získala 2. místo v kategorii Člověk a hory
René Jakl, ze série Z Yosemitů do Tater, 3. místo v kategorii Člověk a hory
Boris Németh, ze série Moje Holandsko, 1. cena v kategorii Venkovská a městská krajina<br />
<br />
Laura Witteková, ze série V Petržalke, 2. cena v kategorii Venkovská a městská krajina
Martin Wágner, ze série Přehrada, 3. cena v kategorii Venkovská a městská krajina
 
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist