https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesni-kradeze-se-mnozi-a-stale-vice-zamestnavaji-policii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní krádeže se množí a stále více zaměstnávají policii

22.2.2002 18:11 | PRAHA (EkoList)
Jedním z nejzávažnějších trestných činů proti životnímu prostředí je v posledních letech se železnou pravidelností lesní krádež. Jen v roce 2001 evidovala Police ČR 388 případů. Hmotná škoda dosáhla více než čtrnácti milionů korun. EkoListu to dnes potvrdila mluvčí Policie ČR Ivana Zelenáková.
 

Tento druh kriminality se začal výrazněji projevovat zejména v roce 1999 na Moravě - v okresech Vsetín, Šumperk a Bruntál a poté i na jihu Moravy. "V současné době jsou trestné činy tohoto charakteru šetřeny na celém území republiky," říká policejní mluvčí Ivana Zelenáková. V praxi to probíhá nejčastěji tak, že se les v mýtním věku převede na nového majitele. Tím je často fiktivní firma nebo nastrčená osoba - tzv. "bílý kůň". Nový majitel pak bez potřebného povolení okamžitě les pokácí a dřevo prodá. "Ve většině případů jde o holosečnou těžbu, která je v těch konkrétních lesích dokonce zakázaná lesním zákonem," doplňuje Zelenáková. V některých případech je podle ní dokonce kupní smlouva formulovaná tak, že původnímu vlastníku lesa zůstává pozemek a tudíž je na něm i případná pokuta a také povinnost nového zalesnění holoseče. "Tyto náklady často mnohokrát převyšují částku, kterou získal původní majitel prodejem lesa," říká mluvčí.

Od roku 1995 eviduje policie už 2.141 trestných činů tohoto druhu, celková škoda zatím dosáhla částky bezmála 74 milionů korun. Policie podle Zelenákové proto vyzývá občany, aby místním úřadům nebo přínmo policii hlásili podezřele rozsáhlé těžby nebo velké množství z lesa odváženého dřeva. "Hodně může pomoct, když si lidé zapíší poznávací značky nákladních aut," říká mluvčí.

Kromě toho policie šetří i další trestné činy v lesích. Vznikají škody na půdě, která eroduje kvůli tomu, že už jí nedrží kořenové systémy porostu. "Bezohledným používáním těžké techniky vznikají v lesích hluboké brázdy, ničí se lesní cesty a odvodňovací škarpy," vysvětluje policejní mluvčí Zelenáková. Navíc les v bezprostřední blízkosti holin je vystaven povětrnostním podmínkám, které vedou k vývratům a polomům často obrovského rozsahu.

Nejčastějším trestným činem, souvisejícím se životním prostředím však nejsou lesní krádeže, ale pytláctví. Podle kriminalistických statistik bylo jen v roce 2001 zjištěno 708 případů pytláctví (škoda činila 714.000 korun), policie zahájila 644 trestních stíhání. Ve 43 případech bylo zahájeno stíhání proti viníkům nejrůznějších ekologických havárií (škody dosáhly téměř 57 miliónů korun), v 63 případech stíhali policisté pachatele trestného činu úmyslného ohrožení životního prostředí (škody za 13 miliónů). Stíháno bylo také 31 pašeráků ohrožených druhů rostlin a živočichů, chráněných mezinárodní úmluvou CITES. Policie v roce 2001 stíhala 47 lidí, kteří se měli dopustit trestného činu týrání zvířat.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist