https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesnici-v-krusnych-horach-rozsiruji-prostor-pro-tetrivka-obecneho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesníci v Krušných horách rozšiřují prostor pro tetřívka obecného

21.10.2016 12:07 | LITVÍNOV (ČTK)
Březové porosty se v polovině 90. let rozpadly a tetřívků začalo ubývat. Navíc tento hrabavý pták hubili predátoři.
Březové porosty se v polovině 90. let rozpadly a tetřívků začalo ubývat. Navíc tento hrabavý pták hubili predátoři.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lesníci v Krušných horách chtějí rozšířit plochy pro život ohroženého druhu tetřívka obecného. Ten se v minulosti na severozápadě Čech hojně vyskytoval, teď jeho populace klesá. Lesy ČR nyní připravují projekt za osm milionů korun, který má pomoci k návratu tetřívka do hor. Dnes plány státní společnost v Litvínově na Mostecku představila novinářům.
 

Ovzduší znečištěné průmyslem zničilo rozsáhlou oblast krušnohorských lesů v 70. a 80. letech minulého století. Holé plochy nahradili lesníci břízou s bohatým zastoupením brusnicových rostlin. Tento biotop vyhovoval tetřívkovi, na tisíci hektarech ho bylo až několik set kusů. "Šlo o nejsilnější populační stav tetřívků v severočeských lesích," uvedl ředitel krajského ředitelství Zdeněk Růžek.

Březové porosty se v polovině 90. let rozpadly a tetřívků začalo ubývat. Navíc tento hrabavý pták hubili predátoři. "Tetřívkům neprospívá ani velký turistický ruch a potýkáme se také s pytláctvím," uvedl lesní správce z Litvínova Pavel Rus. Prostor k životu zužuje tetřívkovi také současná obnova hor a jejich zalesňování.

V současnosti žije podle odhadu lesníků a ornitologů v Krušných horách přes 200 tetřívků. Na deseti hektarech už vytvořili lesníci nová tokaniště. "Museli jsme lokality vytipovat spolu s lidmi, kteří znají historická místa výskytu tetřívka. Máme radost, že všechna jsou obsazena," poznamenal Rus.

Lesy ČR teď připravují projekt rozšíření biotopu pro tento ohrožený druh o dalších 30 hektarů. "Náklady jsou zhruba osm milionů korun, s realizací počítáme v letech 2017 až 2020," uvedl výrobně-technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický. "Rádi bychom udrželi populaci geneticky pestrou, která bude životaschopná," podotkl Rus.

Tetřívka vrací lesníci také do přírody v Jizerských horách. Na náhorní plošině tam vzniklo dvanáct tetřívčích center s tůňkami a koridory.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist