https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/milek-v-mysliveckem-zakone-by-se-mohly-objevit-klidove-zony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V mysliveckém zákoně by se mohly objevit klidové zóny, říká ministr zemědělství

6.2.2018 10:50 (ČTK)
Trochu klidu pro zvěř. Ilustrační snímek
Trochu klidu pro zvěř. Ilustrační snímek
V české přírodě by se mohly v budoucnu vytvářet klidové zóny, kam by v určitých částech dne nesměli turisté. Zvířata v nich by podle ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka (za ANO) mohla klidněji vyvádět svá mláďata. Pokud získá druhý kabinet Andreje Babiše (ANO) důvěru od Poslanecké sněmovny, chtěl by se Milek i tomuto tématu věnovat v novele mysliveckého zákona.
 

"V Čechách je volný pohyb přírodou ze zákona umožněný, nesmíte dělat škody. Ale ten volný pohyb je tak silný, že nám to likviduje poslední pozůstatky vzácných živočišných druhů," argumentuje ministr.

Nemělo by podle něj jít o velké regiony, ale jenom o "lokality". "Jako údolí, přes které klidně může vést turistická značka, ale prostě lidé by se tam měli pohybovat jenom ve vymezeném časovém denním pásmu. V Rakousku to mají - tam když stáhnou jeleny do údolí, kde je přikrmovací obůrka, tak je tam zákaz vstupu třeba od - do," vysvětlil ministr.

Myslivci podle něj nechtějí vstup do lesa omezovat dlouhodobě. "Jde o klid v určitých časových úsecích, kdy ta zvěř klid potřebuje. Jsou to třeba přezimovačky jelenů v zimě, pak je to ta doba, kterou potřebují na kladení mláďat a třetí je bezpečnost - ale ne pro myslivce, jako spíš pro laickou veřejnost," dodal Milek.

Poslední novelu mysliveckého zákona předložila vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Poslanecké sněmovně loni na jaře. Bývalí poslanci se k jejímu projednání ale nedostali. Ministerstvo zemědělství v ní například chtělo, aby se snížily škody, které na zemědělských plodinách a pozemcích způsobuje spárkatá zvěř. Například prasata často žijí v lánech kukuřice a zemědělci, aby mohli žádat o náhradu škod způsobených zvířaty, museli by plochy částečně zmenšovat, aby se v nich dala prasata lovit.

Rozbroje tehdy ale vyvolal nárůst maximální výše pokuty za vstup do lesa na 30.000 korun a ustanovení, aby zákaz vstupu do honitby začal platit od jeho vyhlášení na úřední desce. Výše pokuty ve vládním materiálu nakonec vzrostla, od změny platnosti vyhlášení se odstoupilo. Myslivci měli také pod pokutou dodržovat plány lovu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

9.2.2018 12:16
Návrh zákona by nebyl? Mé zdroje mi ho zatím neposlaly.
Odpovědět
da

9.2.2018 19:59
Návrh zákona asi není. Přeci jen není u koryta dostatečně dlouho, aby novelu vymyslel.
Leda by ji obšlehl od Jurečky. Nejvtipnější je, že se nejvíc hovoří o omezování vstupu do honitby a lidi vyšilují jako pitomci. Přitom myslivce to v podstatě vůbec nezajímá. Nikdy jsem v širokém dalekém okolí neslyšel o mysliveckém sdružení, které by to využilo. Hlavně, že pitomci v diskusích na webech kvičí jak píchlé svině, že to je teda ten nejhorší bordel a myslivci jsou kdoví co. No prostě horší než kdyby nás Dalík obral o půl miliardy ;)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist