https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ministerstvo-zivotniho-prostredi-podpori-bikesharing-na-pujcovani-kol-da-20-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí podpoří bikesharing. Na půjčování kol dá 20 milionů

19.9.2017 15:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
20 milionů korun má ministerstvo životního prostředí připraveno pro města, jejich dopravní podniky, či pro  soukromé firmy, které vybudují systém půjčování kol fungujících na principu sdílení, tzv. bikesharingu.
20 milionů korun má ministerstvo životního prostředí připraveno pro města, jejich dopravní podniky, či pro soukromé firmy, které vybudují systém půjčování kol fungujících na principu sdílení, tzv. bikesharingu.
Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlašují nový dotační titul na zavedení tzv. bikesharingu - půjčoven jízdních kol na principu sdílení. Připraveno je na ně celkem 20 milionů. Stejnou částku navíc rezort posílá i na osvětu v oblasti čisté mobility. Informuje o tom ministerstvo životního prostředí.
 

20 milionů korun má ministerstvo životního prostředí připraveno pro města, jejich dopravní podniky, či pro soukromé firmy, které vybudují systém půjčování kol fungujících na principu sdílení, tzv. bikesharingu. Systém sdílených jízdních kol slouží k zapůjčení kol ke krátkým cestám a ve světě je na vzestupu. Je založen na tom, že si zájemce u některé z půjčoven či jejich stanic vypůjčí kolo, odjede, kam potřebuje, a kolo zase u nejbližšího stanoviště vrátí. Využívají ho jak místní obyvatelé měst, kterým kolo zkrátí trasu na určitém úseku cesty do práce, tak turisté navštěvující pamětihodnosti a využívající kola delší dobu.

„Jízdní kola mají široké využití a stejně jako v evropských městech také potenciál stát se standardní součástí dopravní infrastruktury. Služby bikesharingu fungují mnohde jako doplňkové řešení dopravní obslužnosti, zejména v centrech měst," říká ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Oproti motorové dopravě má bikesharing nespornou výhodu v ekologičnosti i pozitivním dopadu na zdraví lidí, přispívá k bezpečnosti provozu i menší nehodovosti díky snížení počtu aut v ulicích."

Zájem o vybudování systémů bikesharingu eviduje ministerstvo např. v Českých Budějovicích, Pardubicích nebo v Ostravě, ale i v dalších městech. "Nový program jsme vytvořili právě na četnou poptávku radnic. Symbolicky ho navíc vyhlašujeme v Evropském týdnu mobility, který probíhá v celé Evropě, mimo jiné i ve více než 25 městech po celé ČR," vysvětluje ministr Brabec.

O dotaci ve výši 250 tisíc až 5 milionů korun, maximálně však do 85 % způsobilých výdajů, se mohou ucházet jak statutární města, tak dopravní podniky a příspěvkové organizace s většinovým podílem města. Dotace je určena ale také firmám, spolkům či neziskovým organizacím, které mají za sebou již zkušenost s provozováním bikesharingu u nás či v zahraničí. Dotované projekty musí pak zrealizovat do 20. prosince 2020.

Z dotací lze spolufinancovat jen komplexní projekty na zavedení či rozšíření bikesharingového systému na území statutárních měst a případně i přilehlých obcí. Podpora se vztahuje na klasická jízdní kola.

20 milionů korun má ministerstvo připraveno i na projekty osvěty v oblasti čisté mobility. Informační kampaně mají připomenout zejména výhody využívání alternativních pohonů v dopravě (elektro, plug-in hybrid, klasické hybridy, vodík, CNG/LNG, LPG atd.), veřejné hromadné dopravy, alternativních možností dopravy včetně cyklistiky a pěší mobility a současně vyzdvihnout přínosy navazujících opatření pro zlepšení ovzduší ve městech (např. silniční obchvaty měst, parkoviště P&R nebo nízkoemisní zóny). Podpora je určena 14 krajům a 26 statutárním městům na území České republiky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist