https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mnozirny-psu-problem-je-ze-legislativa-nic-takoveho-nezna-veterinari-ale-chovy-psu-kontroluji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Množírny psů. Problém je, že legislativa nic takového nezná. Veterináři ale chovy psů kontrolují

6.10.2017 01:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z pohledu legislativy může i v "množírně" být všechno v pořádku. Ale také nemusí.
Z pohledu legislativy může i v "množírně" být všechno v pořádku. Ale také nemusí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | OBRAZ
Na konci září zveřejnili Obránci zvířat záběry z množírny psů v Podolance. Redakce Ekolistu se obrátila na Státní veterinární správu s dotazy, zda se ví, kolik je u nás množíren a zda se kontrolují. Podle úřadu je problém už v tom, že legislativa pojem "množírna" nezná.
 

"Česká legislativa nezná pojem množírna, neexistuje ani žádná jeho oficiální definice," říká Petr Majer, zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy. "Obecně se dá říci, že se jedná se o hanlivý výraz pro chov, v němž mohou být i dobré a odpovídající podmínky, ale chovatelé jsou vnímáni jako množitelé, protože produkují dle okolí větší nebo velké množství zvířat. To samo o sobě není nic nelegálního."

Z pohledu legislativy může i v "množírně" být všechno v pořádku. Ale také nemusí. "Existují u nás i chovatelé, kteří produkují menší množství, ale opakovaně zdravotně a chovatelsky špatná zvířata, či porušují požadavky na welfare zvířat," říká Majer. "Jinými slovy, větší množství chovaných zvířat či produkovaných štěňat není nezákonné a nemusí samo o sobě představovat problém."

SVS "množírny" cíleně nekontroluje, protože legislativně nejsou definovány. "Kontrolují se chovy s větším i menším počtem chovaných zvířat," říká Majer. "Co se týče existujících variant chovů s větším počtem psů, jako nejvíce problémové se jeví především neevidované chovy s nekontrolovanou produkcí štěňat, které neustále navyšují počet zvířat ve vlastním chovu bez dalšího záměru nebo za účelem prodeje s maximálním ziskem."

V loňském roce SVS provedla 1 575 kontrol chovů psů, bylo při nich zkontrolováno 6 075 psů. Z toho kontrol se závadou bylo 457 (tedy téměř 30 %) u 1 886 psů (jednalo se o porušení jak zákona na ochranu zvířat proti týrání, tak i veterinárního zákona. Ve 225 případech byl krajskou veterinární správou podán podnět obci s rozšířenou působností, ve 47 případech podala krajská správa obci návrh na zvláštní opatření, v 18 případech byl uložen závazný pokyn k odstranění nedostatků.

Podle Majery by SVS mohla v této oblasti pomoci aktuální novela veterinárního zákona. "Konkrétně povinnost registrace chovatelům, kteří mají více než pět dospělých fen," říká Petr Majer. "Od zavedení této povinnosti si slibujeme, že zpřehlední situaci a dá kontrolním orgánům možnost provádět cílené a preventivní kontroly." Většina kontrol v chovech psů se totiž provádí až na podnět jiného občana, který má podezření či přímou zkušenost s nedodržováním předpisů ze strany chovatele.

Jaká je odpověď na otázku, co mají lidé správně dělat, když mají dojem, že v jejich okolí je množírna, kde zvířata trpí? "Pokud mají dotyční odůvodněný pocit, že se v jejich okolí nachází chov psů (ale i jakýchkoliv jiných zvířat), kde zvířata strádají, měli by podat podnět, nejlépe písemný, na místně příslušnou Krajskou veterinární správu," říká Petr Majer. Ta jejich podnět prošetří, provede v chovu kontrolu.

Pokud dojde ke zjištění nevyhovujících podmínek chovu (porušení zákona na ochranu zvířat), podá SVS podnět k zahájení správního řízení příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností. Podrobné informace jsou zpracovány na na webu SVS zde a zde.

"V opodstatněných případech s přihlédnutím ke zdraví a životním podmínkám zvířat je možné přímo na místě za součinnosti obecního úřadu obce s rozšířenou působností rozhodnout o odebrání zvířete," říká Majer. V těchto případech je už dopředu domluven a obeznámen např. útulek nebo případný náhradní chovatel, který zajistí dočasnou péči o zvíře.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist