https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mzp-celi-zalobe-kvuli-programu-ochrany-ovzdusi-i-v-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP čelí žalobě kvůli programu ochrany ovzduší i v Praze

26.9.2016 12:58 | PRAHA (ČTK)
Znečištění ovzduší v Praze dlouhá léta překračuje zákonem i evropskou směrnicí stanovené limity pro prach, oxidy dusíku a rakovinotvorný benzo(a)pyren. V současnosti v České republice představuje největší ohrožení zdraví a vede k úmrtí a onemocnění tisíců lidí ročně
Znečištění ovzduší v Praze dlouhá léta překračuje zákonem i evropskou směrnicí stanovené limity pro prach, oxidy dusíku a rakovinotvorný benzo(a)pyren. V současnosti v České republice představuje největší ohrožení zdraví a vede k úmrtí a onemocnění tisíců lidí ročně
Ministerstvo životního prostředí čelí další žalobě za znečištění ovzduší, tentokrát v hlavním městě. K Městskému soudu v Praze ji dnes podal místní spolek Koalice Vlasta a dále Olga Richterová z Prahy 10 s podporou právní kanceláře Frank Bold. Ministerský program pro zlepšování kvality ovzduší je podle nich neefektivní a nesměřuje k řešení. Ministerstvo ale tvrdí, že programy zákonné požadavky naprosto naplňují.
 

Žalobu na stát v uplynulých dvou měsících podali občané také na Ostravsku, Ústecku (zóna Severozápad) a v Brně. K dnešnímu dni jsou u pražského městského soudu tedy celkem čtyři žaloby. Domáhají se toho, aby soud programy zrušil a ministerstvo přijalo nové a lepší. Soud by měl podle právničky Kristíny Šabové rozhodnout do konce letošního roku.

"Takzvané Programy zlepšování kvality ovzduší nevedou ke svému základnímu cíli - ten je, že v co nejkratším možném čase bude v oblastech, kde je zhoršená kvalita ovzduší, dosaženo zákonných limitů a občané budou moct dýchat čistý vzduch," řekla Šabová. Tyto programy podle ní dostatečně nevymezují konkrétní opatření pro dané oblasti, ani jasné časové plány, dokdy se mají opatření uskutečnit.

S tím nesouhlasí Jana Taušová z tiskového oddělení MŽP. Úřad podle ní vytvořil všechny programy zlepšování kvality ovzduší v souladu se zákonem, navíc je odsouhlasily dvě skupiny odborníků. "Zrušení programů by nebylo dobrou zprávou pro občany. Znamenalo by to především odklad realizace tolik důležitých opatření uložených krajům a obcím, která jsou v programech obsažená, a jejichž realizace povede v dotčených oblastech ke zlepšení ovzduší do roku 2020," reagovala Taušová. Podle advokátní kanceláře Frank Bold je ale slibované splnění imisních limitů v roce 2020 nereálné.

Znečištění ovzduší v Praze dlouhá léta překračuje zákonem i evropskou směrnicí stanovené limity pro prach, oxidy dusíku a rakovinotvorný benzo(a)pyren. V současnosti v České republice představuje největší ohrožení zdraví a vede k úmrtí a onemocnění tisíců lidí ročně.

MŽP v minulosti žádalo Evropskou komisi o časově omezené výjimky pro dosažení limitů znečištění prachem a oxidem dusičitým v Praze. Komise ale výjimky odmítla udělit. Praha nebyla schopna dosáhnout splnění limitů ani v termínech, které navrhlo samo ministerstvo. Na konci září má ČR opět v Bruselu předložit zprávu o plnění či neplnění limitů.

"Myslím, že Praha má potenciál, aby se tu lidem žilo dobře. Kvalita vzduchu je ale pro nás obyvatele jedním z nejvýraznějších zdravotních rizik," řekla ČTK jedna z žalobkyň Richterová. Právě lokality Prahy 10 jsou zařazeny mezi kritické oblasti z pohledu kvality ovzduší.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist