https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-19-listopad-pripada-svetovy-den-zachodu-veci-ktera-stale-neni-v-mnoha-zemich-samozrejmosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na 19. listopad připadá Světový den záchodů. Věci, která stále není v mnoha zemích samozřejmostí

19.11.2015 13:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Světový den toalet svádí ke vtípkům, je ale také příležitostí k osvětě a šíření informací o hospodaření s vodou u nás i ve světě
Světový den toalet svádí ke vtípkům, je ale také příležitostí k osvětě a šíření informací o hospodaření s vodou u nás i ve světě
Foto | Bart / Flickr.com
Teprve potřetí si lidé 19. listopadu připomínají Světový den toalet. OSN tento svátek schválila v roce 2013. A podle sdružení Arnika by rozhodně nemělo jít jen o příležitost k recesi. Připomenout by tento den měl především katastrofální hygienickou situaci lidí v rozvojových zemích. Odhaduje se, že na planetě stále žije 2,6 miliardy lidí, tedy víc než čtvrtina populace, bez přístupu k základní hygieně.
 

Součástí tohoto problému je podle ekologických aktivistů i vztah průmyslově vyspělých zemí k vodě a jejím zdrojům a celosvětové hospodaření se zdroji pitné vody. K té nemá podle Arniky přístup asi 11 procent obyvatel Země.

Seznámení s celosvětovým i lokálním kontextem hospodaření s vodou zprostředkuje v těchto dnech Arnika žákům základních škol při prohlídkách lokálních čistíren odpadních vod v Praze, Děčíně a Hájově u Příbora. Exkurze žáků do čistíren odpadních vod jsou součástí projektu Voda živá a s ním souvisejícího monitoringu znečištění řek a soutěží pro základní a střední školy.

„V soutěži umožňujeme dětem, aby se s touto tajemnou veličinou seznamovaly v rámci školní výuky. Vodu zkoumají přímo na řece nebo potoku v bezprostředním okolí svého domova a školy. Děti nejvíc baví poznávat věci, na které si mohou přímo sáhnout, a které se jich týkají," vysvětluje Kamil Repeš z Arniky. Tento týden se pak děti dozví, co se stane s vodou, kterou doma spláchnou. „Díky této exkurzi třeba zjistí, že vylitím nebezpečných chemikálií do záchodu problém nezmizí, protože čistírny si neporadí se všemi látkami, a ty se tak dostávají zpátky do našich řek,“ dodává Repeš.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist