https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nemeckemu-hnedouhelnemu-dolu-musi-ustoupit-lide-i-kostely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německému hnědouhelnému dolu musí ustoupit lidé i kostely

9.1.2018 10:33 (ČTK)
Kostel ve vesnici Immerath už si neprohlídnete. V pondělí byl stržen
Kostel ve vesnici Immerath už si neprohlídnete. V pondělí byl stržen
Několik kostelů má navzdory protestům padnout kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu Garzweiler nedaleko západoněmeckého Mönchengladbachu. S bouráním jednoho z nich začala společnost RWE Power v pondělí, uvedl server listu Rheinische Post.
 
Plány firmy narušila skupina ekologických aktivistů z organizace Greenpeace, kteří odsvěcený kostel obsadili, a začátek jeho konce tak o pět hodin pozdrželi. Aktivisté požadovali, aby se s bouráním impozantní stavby počkalo, dokud nová vláda, o níž se nyní jedná, nerozhodne o budoucí energetické politice spolkové republiky. Chtějí také, aby Německo postupně do roku 2030 přestalo vyrábět energii z uhlí.

Uhlí přes výrazné změny z posledních let zůstává nejdůležitější součástí německého energetického mixu. Loni z něj spolková republika získala 37 procent elektrické energie, z obnovitelných zdrojů 33,1 procenta a z jádra 11,6 procenta. I když podíl energie z uhlí postupně klesá, Německo s tímto zdrojem počítá i nadále. V neposlední řadě kvůli tomu, že se na jeho těžbě podílí řada lidí v sociálně slabších regionech, kteří by zřejmě jen těžko hledali jinou práci.

Pokračující využívání uhlí ale vede i k ničení památek, jakou byla novoromantická bazilika z roku 1891. Další kostely podobný osud kvůli dolu, kde se těží 35 milionů tun hnědého uhlí ročně, teprve čeká. Padnou také obydlí řady lidí, kteří v okolí dolu žili a nyní se musí stěhovat.

Podobné problémy zná i Česko, kde například v roce 2015 vláda přes protesty rozhodla o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí na lomu Bílina v Ústeckém kraji. V minulosti povrchové těžbě padly za oběť desítky obcí a také historické jádro města Most. Například pozdně gotický chrám Nanebevzetí Panny Marie tam ale byl v roce 1975 zachráněn, když byl přesunut po kolejích o 841 metrů dál.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VW

Vladimír Wagner

10.1.2018 09:13
Je to přímý důsledek vybrané formy Energiewende, kterou prosadily zelené organizace. Tedy odchod od jádra za každou cenu, tedy i za cenu intenzivního spalování uhlí. A stejnou cestu nám tytéž organizace u nás dávají za vzor a snaží se prosadit, viz nedávný příspěvek pana Daniela Vondrouše. Pokud Daniel Vondrouš a zelené organizace i u nás prosadí následování německého vzoru, tak není vyloučeno, že jej bude Česko následovat i v tomto a žádné limity už nebudou platit. To by si měli uvědomit hlavně třeba obyvatelé Dolního Jiřetína.
Odpovědět
sv

13.1.2018 14:06
Zeleným vylízancům nejdou pod čumák důsledky vlastní politiky.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

14.1.2018 19:48
Ekologické organizace bránily Libkovice důrazně, ale marně. Od té doby bráníme Horní Jiřetín (Dolní je dávno zbouraný). Pana Wagnera jsem ani v Libkovicích, ani v Horním Jiřetíně, bohužel, nikdy nepotkal. Podle té chyby v notoricky známém názvu soudím, že ani netuší, kde to je :)
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

15.1.2018 09:47 Reaguje na Daniel Vondrouš
Ano pane Vondrouši, kampaní s blokování dolů nebo jaderných elektráren se opravdu neúčastním. To, co považují za důležité jsou znalosti v přírodovědné a energetické oblasti a možnosti ekologické výroby elektřiny. A reálné cesty k postupné náhradě fosilních paliv realizovatelným energetickým mixem. Německo nám opravdu perfektně ukazuje, kam reálně ideologická kampaň bez příslušných znalostí vede.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist