https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/netradicni-spoluprace-rada-vlady-pro-udrzitelny-rozvoj-si-vyzkousela-spolupraci-s-videoblogerem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Netradiční spolupráce: Rada vlády pro udržitelný rozvoj si vyzkoušela spolupráci s videoblogerem

11.3.2016 01:09 | PRAHA (Ekolist.cz)
Udržitelný rozvoj? Není to samozřejmost, ale měla by být, míní viodebloger Martin Rota.
Udržitelný rozvoj? Není to samozřejmost, ale měla by být, míní viodebloger Martin Rota.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Oslovit mladou generaci se rozhodlo oddělení pro udržitelný rozvoj Úřadu vlády ČR. V pilotním projektu si vyzkoušelo ojedinělou spolupráci státního úřadu s videoblogerem. Martin Rota ve svých úspěšných videích na sociální síti YouTube dlouhodobě představuje i složitá a seriózní témata srozumitelnou, a jak sám dodává, neseriózní formou.
 

„Rada vlády pro udržitelný rozvoj by neměla existovat. Ne proto, že je to zbytečný úřad vlády a tak. Neměla by existovat, protože ta věc, kterou řeší, by měla být absolutní samozřejmostí,“ hřímá svým typickým hlasem a výraznými gesty Martin Rota ve videu Naprosto retardovaný – Udržitelný rozvoj.

Video má za cíl představit jednu z Rad vlády i 17 cílů udržitelného rozvoje OSN mladým lidem. Video je natočené ve stejném duchu jako ostatní příspěvky na kanále Naprosto retardovaný. Martin Rota v nich často používá vulgární výrazy, v pozadí je stěna s airsoftovými zbraněmi.

Může se zdát, že tento styl prezentace s tématem udržitelného rozvoje a cíli OSN nejde vůbec dohromady. Martin Rota ale nesouhlasí. Ekologie je podle něj pořád brána jako věc, která není pro drsný lidi. Být to tak ale nemusí. „To, co se snažím prezentovat, je to, že člověk si pořád může zachovat hodnoty v sociálních a ekologických otázkách i image řekněme drsňáka,“ vysvětluje. Téma udržitelného rozvoje je mu podle jeho slov blízké. I svou možnou kontroverzí, která vzbuzuje o věc větší zájem a vyvolává mezi lidmi diskuzi.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

Podobně přistupuje i k používání sprostých slov. „Sprostá mluva ve videích má fungovat na emoční úrovni. Udržitelný rozvoj není jen téma, které mě zajímá z intelektuálního hlediska. Je to téma, které mě zajímá i z emočního hlediska,“ dodává. Chápe však, že pro některé lidi to může představovat problém.

Příprava videa byla složitější a delší, než se očekávalo. Jen samotný název kanálu „Naprosto retardovaný“ obnáší podle Zbyňka Macháta z Úřadu vlády jisté komunikační zádrhely a problémy. Zadavatelé jsou ale s prvním pokusem zapojit do debaty o udržitelném rozvoji mladé lidi ve věku 15 až 34 let spokojení.

„Věděli jsme, do čeho jdeme,“ shrnuje Anna Kárníková, vedoucí Oddělení pro udržitelný rozvoj. To si ostatně Martina Rotu ke spolupráci samo vybralo na loňské konferenci youtuberingu. Jako zatím jediný z českých videoblogerů se totiž dlouhodobě věnuje i společenským a složitějším tématům. Při natáčení videa měl Martin Rota svobodu v tom, jak téma zpracovat, protože své publikum zná nejlépe. Alternativní, „jemnější“ střihy s méně vulgaritami zůstaly v šuplíku.

„Cílem bylo ukázat udržitelný rozvoj jiné cílové skupině než lidem, kteří už o něm mají nějaké základní povědomí,“ pokračuje Anna Kárníková. Video zhlédlo přes 27 tisíc Martinových odběratelů a diváků, 2000 z nich ho ocenilo palcem nahoru (a 30 palcem dolů). Podle studie Úřadu vlády tak překonalo i některá tématická videa prezidenta Baracka Obamy nebo videa hlavního teoretika udržitelného rozvoje Jeffreyho Sachse a všechna videa o udržitelném rozvoji v češtině. Podle Martina Rota navíc téma spojené s aktivitami OSN rezonuje v debatách pod jeho videi stále.

Ve spolupráci s videoblogery by chtěla Rada vlády pro udržitelný rozvoj pokračovat. V rámci druhého kanálu Martina Roty Vědecké kladivo, které popularizuje vědecká témata, by ráda představila například otázky ohledně klimatické změny. Uvažuje i zapojení dalších českých youtuberů, kteří se nejčastěji věnují životnímu stylu. Popularizovat by i tímto způsobem chtěla například připravovanou vládní strategii nebo udržitelnou spotřebu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MH

Martin Hájek

11.3.2016 16:04
Jakkoli po obsahové stránce jistě není vystoupení pana Roty významně méně hodnotné, než mnohá vystoupení generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na podobné téma, přesto si dovolím vyjádřit názor, že se jedná o skandální mrhání prostředky daňových poplatníků a zadavatel by se měl stydět a věřím že řada slušných zaměstnanců úřadu vlády se minimálně za tuto formu komunikace také stydí. Dotyčná paní Kárníková by se měla k***a zamyslet, jaký styl komunikace to přináší za peníze daňových poplatníků. Pokud tohle má být normou placenou z veřejných prostředků tak kde to do***le skončí, paní Kárníková?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist