https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nove-expozice-v-plzenske-zoo-ukazuji-soukromi-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové expozice v plzeňské zoo ukazují soukromí rostlin

22.8.2016 15:25 | PLZEŇ (ČTK)
Na příkladech jsou zde vidět různé vztahy rostlin a okolí nebo jiných organismů - parazitizmus, symbióza, masožravé rostliny
Na příkladech jsou zde vidět různé vztahy rostlin a okolí nebo jiných organismů - parazitizmus, symbióza, masožravé rostliny
Foto | Ken-ichi / Flickr
Soukromí rostlin a rostliny v životě člověka ukazují dvě nové expozice, které dnes otevřela Zoologická a botanická zahrada města Plzně. Botanické expozice jsou součástí novinek, které letos zahrada připravila k 90. výročí svého založení. První expozice nabízí informace o tom, jak rostliny cestují, rozmnožují se, chrání potomstvo či hledají živiny, druhá expozice popisuje užitkové rostliny, potraviny či léčivky, řekl ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.
 

Doslova intimní život rostlin popisuje podle něj první expozice, která je v blízkosti pavilonu nosorožců a žiraf. "Na příkladech jsou zde vidět různé vztahy rostlin a okolí nebo jiných organismů - parazitizmus, symbióza, masožravé rostliny. Velice zajímavé také je, jak rostliny cestují. Někdy pomocí vody, jindy větru nebo i přichycené na částech těl živočichů," řekl mluvčí. Zájemci o botaniku zde najdou ukázky samosprašných a cizosprašných, jednodomých i dvoudomých rostlin.

Rostliny, které pomáhají lidem léčit či mírnit zdravotní potíže, ale také jedovou zahrádku s různě jedovatými rostlinami nabízí druhá nová expozice Rostliny v životě člověka. Na více místech v zoo představuje podle světadílů původu zejména užitkové rostliny, potraviny, léčivky. Věnuje pozornost divokým předkům zušlechtěných a masivně pěstovaných rostlin. "Snad jen deset druhů plodin by uživilo lidstvo, člověk ale využívá na 30 000 druhů rostlin," řekl Vobruba. Jedna z expozic je poblíž oslů kulanů, rostliny jihovýchodní Asie ukazuje část nedaleko vodního výběhu nosorožců, jedová zahrádka je před expozicí jedovatých hadů.

Letošní rok věnovala zoo zejména novým botanickým expozicím. V květnu otevřela prostor Hory Evropy, kde na zhruba hektarové ploše představuje ve svahu nad africkou restaurací Kiboko stovky druhů, které rostou na horách v Evropě a nejbližším okolí. V březnu se otevřela výstava Rostliny a mravenci v pavilonu nosorožců. Ještě na podzim chce zahrada nabídnout poslední novou botanickou expozici o mimikrech - o umění hmyzu splývat s okolními rostlinami.

Plzeňská zoo uvádí, že jako jediná v ČR nabízí propojení zoologické a botanické zahrady. Botanická zahrada zahrnuje tisíce rostlin, keřů a stromů z celého světa. Zpočátku byla botanická zahrada oddělenou částí zhruba na dvouhektarové ploše, v posledních 20 letech ale botanické expozice prorůstají do zoologických po celé ploše 21 hektarů areálu zoo.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist