https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/obora-v-hukvaldech-slavi-450-let-patri-k-nejstarsim-v-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obora v Hukvaldech slaví 450 let, patří k nejstarším v zemi

7.10.2017 01:19 | HUKVALDY (ČTK)
Obora se rozkládá kolem zříceniny hradu Hukvaldy a jeho blízkého okolí a má rozlohu zhruba 440 hektarů.
Obora se rozkládá kolem zříceniny hradu Hukvaldy a jeho blízkého okolí a má rozlohu zhruba 440 hektarů.
Odhalením výroční pamětní desky i průvodem myslivců s uloveným daňkem připomene v neděli ostravsko-opavské biskupství 450 let od vzniku obory v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku. Obora patří k nejstarším v České republice a od října 2014 ji spravuje biskupství, pod které přešla v rámci takzvaného majetkového narovnání mezi státem a církvemi, řekl mluvčí biskupství Pavel Siuda.
 

"První zmínky o obornictví na Hukvaldech sahají do roku 1567, kdy olomoucký biskup Vilém Prusinovský dostal od císaře Maxmiliána II. darem daňčí a jelení zvěř a dal pro ni v okolí hradu Hukvaldy ohradit kus lesa," uvedl Siuda. V letech 1730 až 1736 pak nechali správci hukvaldského panství postavit kamennou oborní zeď. Znovu byl také osázen hradní vrch, který byl ve středověku z obranných důvodů odlesněn, ohrazeno bylo i 200 hektarů okolního lesa a do míst byla přestěhována zvěř. "Vlastníkem obory bylo Arcibiskupství olomoucké, kterému byl tento majetek po únoru 1948 zestátněn," uvedl Siuda.

Obora se rozkládá kolem zříceniny hradu Hukvaldy a jeho blízkého okolí a má rozlohu zhruba 440 hektarů. Rostou v ní převážně buky, ale i lípy, jírovce či duby. V oboře je chován muflon obecný, daněk skvrnitý a prase divoké. Návštěvníci ale v areálu mohou vidět i jiná zvířata.

"Obora Hukvaldy je prostředím, kde se snoubí lesnictví, myslivost, rybářství, ochrana přírody s kulturou a historií. Pod korunami velikánů čerpal inspiraci pro svou tvorbu světoznámý hudební skladatel Leoš Janáček, rodák z Hukvald," připomněl Siuda.

Právě na památku premiéry Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky byla v oboře v červnu 1959 instalována bronzová socha lišky Bystroušky, která je známým symbolem obory. V květnu 2015 ale byla z místa ukradena, kopie se do obory vrátila loni v dubnu. S pomocí moderních 3D technologií ji zhotovil sochař Adam Krhánek.

Slavnosti obory začnou v amfiteátru v 10:00. Připraveno je i pasování lovce daňka nebo Svatohubertská mše s doprovodem trubačů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist