https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ochranci-prirody-poslou-do-terenu-vycviceneho-psa-bude-hledat-otravene-navnady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody pošlou do terénu speciálně cvičeného psa. Bude hledat otrávené návnady

24.1.2017 01:00 | JIHLAVA (ČTK)
Psi dokážou dohledat návnady i uhynulá zvířata, která se jinak nenajdou. Ilustrační snímek psa.
Psi dokážou dohledat návnady i uhynulá zvířata, která se jinak nenajdou. Ilustrační snímek psa.
Foto | s@e / Flickr
Otrávené návnady nastražené na vydry, kuny či lišky, na něž často umírají také draví ptáci, začne letos v Česku dohledávat první speciálně vycvičený pes. Česká společnost ornitologická (ČSO) ho získá díky mezinárodnímu projektu dotovanému unií, řekl včera novinářům její místopředseda Vojtěch Kodet. Podle ochránců přírody případů otrav volně žijících živočichů přibývá. Nálezů jsou ročně evidovány desítky, ale to je prý jen vrchol ledovce. Ukazuje to zkušenost z Maďarska, kde už speciální psy využívají.
 

"Obáváme se nárůstů počtu dohledaných dravců," řekl Kodet k chystanému nasazení psa v Česku. Psi dokážou dohledat návnady i uhynulá zvířata, která se jinak nenajdou. Ale na druhé straně, nasazování psů traviče v Maďarsku odrazuje, uvedl Kodet. Do 15. února je možné se u ornitologů ucházet o práci psovoda. Ornitologové mimo jiné požadují "chuť a odvahu zavádět v Česku zcela nové způsoby vyšetřování ptačí kriminality".

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) připravuje první Národní strategii pro boj s nelegálním zabíjením volně žijících živočichů zaměřenou především na jejich otravy. Popsat by měla současnou situaci a dále uvést, co více lze ještě v českém právním řádu udělat. "Bohužel trávení a jiné způsoby nelegálního zabíjení živočichů, včetně těch přísně chráněných, je problém," řekl ministr Richard Brabec (ANO) - více viz Ministr Brabec se pustil do travičů volně žijících zvířat: je to nelidské a trestné

Otrávené návnady pravděpodobně rozmisťují rybáři, myslivci či zemědělci, jimž vadí kupříkladu vydry, kuny nebo lišky. Draví ptáci, kteří se živí mršinami, bývají nechtěnou obětí. Volně žijící zvířata jsou nejčastěji zabíjena jedem karbofuranem, který zemědělci dřív používali k hubení hmyzích škůdců a jenž je v ČR deset let zakázán. Jeho držení je trestné. Za usmrcení chráněného živočicha hrozí pachateli až tři roky vězení, usvědčení travičů je ovšem velmi obtížné.

Ornitologická společnost v loňském roce zaznamenala 34 případů otrav ptáků. Dovídá se ale většinou o úhynu jen u nejvzácnějších chráněných druhů. Mezi loňskými případy bylo 12 orlů mořských a jeden orel skalní. První psovod se speciálně cvičeným psem by měl na území celé ČR začít otrávené návnady dohledávat od letošního podzimu. Postupovat bude ve spolupráci s policií. S výcvikem psa pomohou zkušenější Maďaři. Pořízen bude v mezinárodním projektu z programu LIVE.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist