https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ochranci-zvirat-pozaduji-zavreni-evropskych-delfinarii-neslouzi-vzdelavani-ale-zabave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci zvířat požadují zavření evropských delfinárií - neslouží vzdělávání, ale zábavě

1.7.2015 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Aktivisté se však domnívají, že delfinária nemohou šířit povědomí o přirozením životě kytovců, protože jejich chov v zajetí a navyknutí si na člověka má vliv na jejich chování a potlačuje u nich přirozené instinkty
Aktivisté se však domnívají, že delfinária nemohou šířit povědomí o přirozením životě kytovců, protože jejich chov v zajetí a navyknutí si na člověka má vliv na jejich chování a potlačuje u nich přirozené instinkty
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V sobotu proběhla v Bruselu už druhá demonstrace za zavření delfinárií v Evropě. Pod Atomiem se sešlo více než 350 ochránců zvířat, kterým se nelíbí, že v delfináriích držíme mořské savce pro naši zábavu. Podle nich je to v rozporu s legislativou.
 

Evropská legislativa totiž zakazuje komerční využívání mořských savců, zároveň však umožňuje výjimku pro vědecké nebo vzdělávací účely. A právě osvětou veřejnosti zdůvodňují delfinária svou existenci.

Aktivisté na druhou stranu namítají, že delfinária nemohou šířit povědomí o přirozením životě kytovců, protože jejich chov v zajetí a navyknutí si na člověka má vliv na jejich chování a potlačuje u nich přirozené instinkty.

Také podle přírodovědkyň Hany Hajduchové a Petry Nevečeřalové věnují delfinária spoustu času a úsilí tomu, aby platící diváci viděli, jak umí delfíni skákat, nosit předměty a předvádět další triky, které jsou pro zvířata nepřirozené, ale obsahují polidšťující a komické prvky. Mnohem menší pozornost je věnována právě tomu, aby se divák dozvěděl informace o tom, jak a kde zvířata žijí, čím se živí a co je v přírodě ohrožuje.

Evropská směrnice o chovu volně žijících živočichů v zoologických zahradách navíc požaduje, aby byla zvířata chována v takových podmínkách, které splňují jejich biologické nároky na prostředí. To je v případě kytovců podle aktivistů vlastně nemožný úkol, protože žádná nádrž nebo umělá laguna nemůže být tak velká, aby mohla dostatečně nahradit oceán.

Velká většina delfinárií je navíc podle Hany Hajduchové a Petry Nevečeřalové vybavena betonovými bazény s hladkými stěnami, částečně prosklenými bez stimulujících prvků, jako jsou skály, skrýší, průplavů a třeba také rostlin. "Právě proto, kolik prostoru delfíni v přírodě potřebují, je pro ně velmi obtížné v zajetí projevovat své přirozené chování, jako je namlouvání, páření, rodinné interakce, ale i spontánní přirozenou hru. Místo toho se učí cvičit na povel, místo svých přirozených zvuků napodobují píšťalky trenérů," popsaly ve svém komentáři Dočká se Praha delfínů? A měla by je vůbec chtít?. Druhým problémem je i složení skupin. Například mláďata jsou často oddělována od matek před uplynutím jednoho roku, přestože v přírodě by spolu zůstali až do dospělosti, někdy i celý život.

Aktivisté svým rozestavěním vytvořili na zemi obrovský obrázek delfína a nápis „free“ (svoboda)
Aktivisté svým rozestavěním vytvořili na zemi obrovský obrázek delfína a nápis „free“ (svoboda)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miki Kolda Kolář

Aktivisté proto žádají země EU, aby důsledně aplikovaly prostřednictvím svých vnitrostátních právních předpisů to, co je uvedeno ve směrnici a zakázaly všechna delfinária v EU.

Demonstrace se kromě místních zúčastnili i lidé z Irska, České republiky, Itálie i Hongkongu. Společně svým rozestavěním vytvořili na zemi obrovský obrázek delfína a nápis „free“ (svoboda). Akci pořádala belgická organizace bojující za práva zvířat Bite Back, spolu s organizacemi Seashepherd, Dauphins Libres, BlueSharkFoundation a nizozemskou Dolphinmotion.

Delfinária fungují ve většině evropských zemích. Nejvíce kytovců chovají delfinária ve Španělsku, Nizozemsku a Francii. Nejčastěji chovají delfíny skákavé. Už nyní jsou ale delfinária zakázána například v Chorvatsku.

V Česku se o pořádání delfíní show v posledních letech neúspěšně pokoušela firma Československé cirkusy a varieté a.s. Projekt měl ale problém se zajištěním vhodných prostor, později přivezení delfínů odmítlo ministerstvo životního prostředí s odůvodněním, že žádost odporuje zákonům. Na začátku letošního roku poslal Městský soud v Praze společnost do konkursu.

Pokud chcete vidět delfíny, ale nechcete kvůli tomu podporovat delfinária, pak máte šanci i v Evropě vidět delfíny v přirozeném prostředí. Například u ústí řeky Sado u portugalského města Setúbal. Více informací naleznete v článku Chcete vidět divoké delfíny? Šanci máte i v Evropě.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist