https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/organizace-svoboda-zvirat-slavi-20-let-pripomina-sve-nejvetsi-uspechy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Organizace Svoboda zvířat slaví 20 let. Připomíná své největší úspěchy

4.10.2014 07:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Za největší úspěchy považuje Barbora Bartušková Večlová ze Svobody zvířat celounijní zákaz dovozu a prodeje kosmetiky testované na zvířatech
Za největší úspěchy považuje Barbora Bartušková Večlová ze Svobody zvířat celounijní zákaz dovozu a prodeje kosmetiky testované na zvířatech
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejstarší česká organizace na ochranu práv zvířat slaví letos dvacáté narozeniny. Na oslavu významného jubilea spustila organizace v dubnu kampaň Zvířata slaví představující úspěchy její dvacetileté práce a další výzvy v oblasti lepší ochrany zvířat. Vrcholem oslav bude narozeninový večírek, který se uskuteční dnes na Mezinárodní den zvířat 4. října v pražském Rock Café.
 

Během uplynulých dvaceti let dosáhli čeští ochránci zvířat několika výrazných úspěchů. Zákaz testování kosmetiky na zvířatech v ČR v roce 2004 předběhl směrnici EU o celých devět let. Zákon o ochraně zvířat se rozšířil o zákaz práce s nově narozenými primáty, žirafami, nosorožci, hrochy a dalšími zvířaty.

Za největší úspěchy považuje Barbora Bartušková Večlová ze Svobody zvířat celounijní zákazy dovozu a prodeje kosmetiky testované na zvířatech, zákaz obchodování s kočičími a psími kožešinami a zákaz obchodování s tuleními produkty. V Česku pak ještě uzavření několika kožešinových farem a nahrazení některých pitev a pokusů na zvířatech alternativními metodami na několika vysokých školách.

Svoboda zvířat začínala jako organizace složená z mnoha různých poboček a pouze z práce dobrovolníků. "Zaměřovala se na mnoho témat, které nešly tolik do hloubky. Kolem roku 2000 jsme se rozhodli soustředit na méně témat," popisuje proměnu organizace Barbora Bartušková Večlová. Organizace například opustila téma vegetariánství a začala usilovat o lepší pochopení témat veřejností.

Norky z kožešinových farem nevypouští

Navzdory tomu, že si veřejnost Svobodu zvířat často spojuje s radikálními akcemi například vypouštěním zvířat z kožešinových farem, organizace se od začátku od podobných akcí distancovala. "Žádné takové akce jsme nikdy nedělali," říká Barbora Bartušková Večlová. Podle ní si lidé Svobodu zvířat s těmito činy propojují nejspíš proto, že se jako jediná organizace tématem kožešinových zvířat dlouhodobě zabývá a je mezi veřejností známá.

V případě kožešinových zvířat usiluje organizace o zákaz chovu těchto zvířat v ČR. A to formou přesvědčování politiků a peticemi. Podobně se snaží zakázat i vystupování divokých zvířat v cirkusech. Podle ochránců zvířat se dá cirkus dělat i bez nich. Dokázat to má i představení cirkusu bez zvířat na sobotním večírku.

Kromě toho se ochránci zvířat věnují i nadále tématu pokusů na zvířatech. Probíhají totiž nejen během testování kosmetiky, ale i čistících prostředků pro domácnost nebo výrobě Botoxu. Alternativami k pokusům by rádi nahradili i pitvy využívané při školní výuce. Plzeňská sekce se věnuje také zachráně opuštěných koček a ekovýchově, zaměřené na vytváření kladného vztahu dětí ke zvířatům.

Nyní Svoboda zvířat usiluje o zakázat například vystupování divokých zvířat v cirkusech. Podle ochránců zvířat se dá kvalitní cirkus dělat i bez nich
Nyní Svoboda zvířat usiluje o zakázat například vystupování divokých zvířat v cirkusech. Podle ochránců zvířat se dá kvalitní cirkus dělat i bez nich
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Vstříc novým zítřkům

"Podle našeho názoru se vztah lidí ke zvířatům mění k lepšímu, odráží to i legislativa, která čím dál více omezuje např. vystupování zvířat v cirkusech, tzv. kožešinové farmy či pokusy na zvířatech," vidí Barbora Bartušková Večlová přítomnost a budoucnost v optimistických barvách.

Neobává se ani návratu obliby pravých kožichů. "Co se týče kožešin, většina lidí s chovem a zabíjením zvířat pro kožešiny nesouhlasí a návrat módy, která zahrnovala celokožešinové kabáty, už asi nehrozí, " míní. "Problémem ale je, že kožešinový průmysl přichází s novými způsoby, jak kožešiny dostat mezi lidi - např. používání kožešin na lemy bund nebo bot, které se staly velmi módními a kvůli kterým si kožešinu koupí i člověk, který s kožešinovým průmyslem nesouhlasí - protože nepředpokládá, že jde o pravou kožešinu," upozorňuje.

Kromě novodobého cirkusu artistů a žongléra - Nadie Horské, Elišky Svobodové a Petra Biela vystoupí dnes od 17.00 hodin v Rock Café kapely The Chancers, Just For Being, Esazlesa a Gattaca. Všichni účinkující vystupují bez nároku na honorář. Kampaň Zvířata slaví podpořili také známé osobnosti - Marta Kubišová, Barbora Hrzánová, Petra Černocká nebo Pavel Vítek. "Je krásné vidět, kolik lidí je ochotných podpořit myšlenku ochrany zvířat. Je to pro nás velká motivace a věříme, že i dalších 20 let bude stejně úspěšných jako ty, které máme za sebou," dodává Lucie Moravcová, předsedkyně Svobody zvířat.


reklama

 
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist