https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/plocha-zelenych-strech-v-cr-loni-mezirocne-vzrostla-o-15-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plocha zelených střech v ČR loni meziročně vzrostla o 15 procent

19.9.2016 14:54 | PRAHA (ČTK)
Podle architektky Marcely Kubů z AVMI zelené střechy okysličují, ochlazují a zvlhčují okolní vzduch a tím narušují tepelné ostrovy obsahující převážně asfalt a beton. Největší nedostatek zelených střech představuje jejich hmotnost a tím zvýšené nároky na statiku střechy
Podle architektky Marcely Kubů z AVMI zelené střechy okysličují, ochlazují a zvlhčují okolní vzduch a tím narušují tepelné ostrovy obsahující převážně asfalt a beton. Největší nedostatek zelených střech představuje jejich hmotnost a tím zvýšené nároky na statiku střechy
Licence | Volné dílo (public domain)
O zhruba 15 procent na 130 000 metrů čtverečních vzrostla loni plocha tzv. zelených střech v ČR. Budovy s těmito střechami, které jsou částečně nebo zcela pokryté vegetací a půdou, se nacházejí hlavně v Praze, Plzni, Olomouci nebo Ostravě. Vyplývá to z údajů Asociace výrobců minerální izolace (AVMI).
 

"Zásadním a velmi pozitivním trendem je především nárůst počtu zadavatelů ze státního sektoru, měst a obcí. Lze to přičíst jak loňským vlnám veder, tak hledání vhodných řešení pro hospodaření s vodou, akumulaci dešťové vody a problematice zadržování vody v krajině obecně," uvedla předsedkyně sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně Jitka Dostálová. Celková plocha 130 000 metrů čtverečních představuje velikost zhruba dvou spartakiádních stadionů v Praze na Strahově. Zřejmě největší zelenou střechu s rozlohou zhruba 14 500 metrů čtverečních má obchodní centrum Nový Smíchov v Praze 5, dodala.

Podle architektky Marcely Kubů z AVMI zelené střechy okysličují, ochlazují a zvlhčují okolní vzduch a tím narušují tepelné ostrovy obsahující převážně asfalt a beton. Například v Praze je celoroční průměrná teplota oproti okolní přírodě zhruba o 2,5 stupně Celsia vyšší. "Teplotní rozdíl přitom může ve velkoměstech ve srovnání s příměstskými a venkovskými oblastmi dosáhnout až deset stupňů. Což je dané tím, že budovy naakumulují teplo za celý den," doplnila Kubů.

Podle Dostálové teplota povrchu střechy s vegetačním krytem ani v letních měsících obvykle nepřesáhne 25 stupňů Celsia, a je tak až o 55 stupňů nižší než teplota povrchu vystaveného přímému slunci. Největší nedostatek zelených střech podle Dostálové představuje jejich hmotnost a tím zvýšené nároky na statiku střechy.

Asociace výrobců minerální izolace působí na českém trhu od roku 2009. Její členové reprezentují více než 90 procent tuzemského trhu s minerálně vláknitými izolačními materiály ve stavebnictví. Jde například o minerální čedičovou nebo skelnou vatu. Tyto materiály mají využití například právě při stavbě zelených střech. Jejich výhodou je nižší hmotnost než u běžné zeminy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist