https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/podle-aktivistu-probiha-vystavba-dalnice-d8-nezakonne-uz-17-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle aktivistů probíhá výstavba dálnice D8 nezákonně. Už 17 let

7.3.2012 16:00 | BRNO (Ekolist.cz)
Podle aktivistů jde o první rozsudek, který zrušil územní rozhodnutí pro nezákonnost posuzování vlivu na životní prostředí
Podle aktivistů jde o první rozsudek, který zrušil územní rozhodnutí pro nezákonnost posuzování vlivu na životní prostředí
Foto | Miraceti / Wikimedia Commons
Krajský soud v Ústí nad Labem na základě žaloby organizace Děti Země vydal na konci února rozsudek, kterým zrušil územní rozhodnutí pro část dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic. Jde o úsek u obce Bílinka dlouhý sto metrů. Podle aktivistů jde o první rozsudek, který zrušil územní rozhodnutí pro nezákonnost posuzování vlivu na životní prostředí.
 

Soud uznal, že stanovisko o hodnocení vlivů dálnice na životní prostředí (tzv. proces EIA) bylo v listopadu 1996 vydáno ministerstvem životního prostředí v rozporu se zákonem. Důvodem je to, že navázalo na stanovisko SEA (hodnocení vlivu záměru na životní prostředí, požaduje se u velkých staveb jako je například dálnice) z dubna 1995 vydané nezákonně bez účasti veřejnosti. První územní rozhodnutí pro celou dálnici D8 soud zrušil již 17. 6. 2010, takže bylo nutné vydat nové rozhodnutí. Podle aktivistů jde o první rozsudek, který zrušil územní rozhodnutí pro nezákonnost posuzování vlivu na životní prostředí (EIA).

„Jsme velmi potěšeni, že soud konečně uznal naši žalobní námitku proti stanovisku EIA pro dálnici D8 přes České středohoří. I když spor řešil osm a půl roku a dokonce ve dvou žalobách proti dvěma územním rozhodnutím,“ komentoval rozsudek Miroslav Patrik z Dětí Země. Pochvaluje si i to, že soud rozhodl o žalobě už za tři měsíce.

Věcně ale spor významný smysl nemá. Zrušené územní rozhodnutí pro úsek délky 100 metrů víceméně neznamená nic, protože stavební povolení vydané před čtyřmi měsíci stále platí. Stavba je již dokončená, dokonce měla být ke dni 21. prosince 2011 zprovozněna.

„Pro nás je podstatné, že po více než patnácti letech čekání nám dal krajský soud konečně za pravdu, že Ministerstvo životního prostředí v letech 1994-5 vedlo proces SEA o výběru koridoru pro dálnici D8 nezákonně, neboť z něho byla vyloučena veřejnost, která tak nemohla podpořit variantu s dlouhým tunelem. Schvalování dálnice je od počátku vadné,“ vysvětluje nejspornější část historie schvalování dálnice Patrik.

Podle aktivistů navíc ústecký krajský soud v letech 2003 až 2010 řešil žalobu o nezákonnosti stanoviska SEA a stanoviska EIA třikrát špatně, i když v roce 2010 územní rozhodnutí pro celou trasu dálnice D8-0805 zrušil z jiných důvodů. „Nyní soud na počtvrté rozhodl už správně,“ říká Patrik.

Podle Dětí Země za vydání nezákonného stanoviska SEA z roku 1995 mohou tehdejší zaměstnanci odboru územních vazeb ministerstva životního prostředí. Viníky jsou nepřímo i tehdejší ministři životního prostředí František Benda (KDS, ODS) a Jiří Skalický (ODA). Oba totiž mohli zákonnost obou těchto procesů ovlivnit už na začátku schvalování dálnice, čímž by se předešlo dnešním potížím, tvrdí Děti Země.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist