https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/praha-ma-303-vyznamnych-stromu-patri-mezi-ne-i-jedna-z-nejvetsich-vrb-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha má 303 významných stromů. Patří mezi ně i jedna z největších vrb v ČR

19.7.2016 01:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zapomenutá suchdolská vrba. Roste v blízkosti rozcestí zelené a modré turistické značky a její okolí je jedním z nemnoha míst v Praze, kde ještě hnízdí ledňáček.
Zapomenutá suchdolská vrba. Roste v blízkosti rozcestí zelené a modré turistické značky a její okolí je jedním z nemnoha míst v Praze, kde ještě hnízdí ledňáček.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Databáze významných stromů Prahy byla rozšířena o další pozoruhodné stromy. Nově k nim patří jedna z nejmohutnějších vrb u nás – vrba zapomenutá v Suchdole, Strom míru na Vyšehradě či alej Hany Benešové v Klánovicích. Informoval o tom dendrolog Aleš Rudl, který databázi spravuje.
 

Suchdolští velikáni

V pražském Suchdole v údolí Únětického potoka roste jedna z největších vrb bílých u nás. Mohutný exemplář se dokonce stal v roce 2015 finalistou v celorepublikové anketě Strom roku. Na webu Strom roku se o něm píše: "Vrba se dlouho ukrývala před zraky kolemjdoucích a byla zapomenutá, dokud ji nejen pro Suchdol v roce 2014 neobjevil Pavel Kyzlík z České lesnické společnosti. Roste v blízkosti rozcestí zelené a modré turistické značky a její okolí je jedním z nemnoha míst v Praze, kde ještě hnízdí ledňáček. Vrba patří mezi nejmohutnější stromy svého druhu v Čechách."

Dalším velikánem, který se ocitnul v databázi významných stromů Prahy, je suchdolská lípa svobody, rostoucí před tamější základní školou, která byla vysazena žáky školy v roce 1986 k 50. výročí vzniku Československé republiky.

Alej lip byla vysazena 23. května 1937. Sázení lip organizovala ženská komise při místní organizaci českoslevenských národních socialistů. Stromy vysázely přihlášené děti od školy směrem k nádraží. Stromořadí bylo pojmenováno po manželce prezidenta Edvarda Beneše paní Haně Benešové, která byla patronkou celé akce.  V roce 2015 proběhla revitalizace celé aleje včetně okolních vegetačních úprav.
Alej lip byla vysazena 23. května 1937. Sázení lip organizovala ženská komise při místní organizaci českoslevenských národních socialistů. Stromy vysázely přihlášené děti od školy směrem k nádraží. Stromořadí bylo pojmenováno po manželce prezidenta Edvarda Beneše paní Haně Benešové, která byla patronkou celé akce. V roce 2015 proběhla revitalizace celé aleje včetně okolních vegetačních úprav.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Alej Hany Benešové v Klánovicích

Stromořadí čítající na 86 lip nalezneme při hlavní klánovické promenádě. „Lípy byly vysazeny dětmi místní školy 23. května 1937 a záštitu nad celou akcí převzala manželka našeho druhého československého prezidenta paní Hana Benešová, po které byla alej pojmenována,“ říká dendrolog Aleš Rudl, který již několik let mapuje zajímavé stromy metropole.

Pražské stromy míru

Na Vyšehradě můžeme najít strom míru. Lípa vysazená v roce 2008, má připomínat potřeby míru ve světě a náboženskou toleranci. Iniciátorem celé akce byl indický duchovní a humanitární aktivista svámí Mahéšvaránanda. „Zajímavostí je, že předmětný strom je genetickým potomkem věhlasné památné Semtinské lípy, která do nedávna kralovala v Českém ráji,“ doplňuje její poselství Aleš Rudl. Další strom míru roste přímo na náměstí Míru na Praze 2. Tento jedinec, vysazený v roce 2013, připomíná i 40. výročí Jógy v denním životě v České republice.

Lípa křížovníků a strom válečných veteránů

Do databáze významných stromů Prahy se dostala i lípa srdčitá u křížovníků na Praze 1, která byla vysazena mezi léty 1910-1912 jako symbol zdůrazňující český rytířský řád. Svým vzrůstem je ojedinělým velikánem v historickém centru Prahy.

V loňském roce byl 11. 11. v 11 h na Den válečných veteránů vysazen v Ústřední vojenské nemocnici na Praze 6 dub válečných veteránů, na počest veteránů 2. světové války.

Nový web Pražské stromy

Všechny významné, ale i památné stromy v Praze představuje web Pražské stromy, který se oblékl do nového kabátu. Jednotlivé stromy můžete jednoduše najít v mapě či je filtrovat pomocí katastrálních území, městských částí nebo dokonce správních obvodů. Pro čtenáře jsou připraveny i tipy na vycházky nebo projížďky na kole, jejich cílem jsou zajímavé stromy. Web je přístupný na adrese www.prazskestromy.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist