https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/praha-po-vzoru-vidne-vybuduje-centrum-pro-veci-z-druhe-ruky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha po vzoru Vídně vybuduje centrum pro věci z druhé ruky

16.1.2018 15:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do Re-Use centra budou ze sběrných dvorů provozovaných hlavním městem Prahou sváženy předměty, které nejsou odpadem a které je možné opět použít. Ilustrační snímek.
Do Re-Use centra budou ze sběrných dvorů provozovaných hlavním městem Prahou sváženy předměty, které nejsou odpadem a které je možné opět použít. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Praha bude mít své místo, kam budou lidé moci odkládat věci, které je ještě škoda vyhodit, ale už se jich chtějí zbavit. A jiní lidé si je budou moci za malý poplatek koupit. Takzvané Re-Use centrum má sloužit k předcházení vzniku zbytečných odpadů. Inspiraci si Praha vzala z rakouské Vídně.
 

Re-Use centrum bude na snadno dostupném místě, totiž v hale č. 23 v Pražské tržnici. Na dnešním jednání Rady hlavního města Prahy byla hala vybrána jako vhodné místo. Hala není v současné době využívána, disponuje dostatečným prostorem i parkovištěm a je dobře dopravně dostupná. Před umístěním Re-Use centra bude kompletně rekonstruována.

Do Re-Use centra budou ze sběrných dvorů provozovaných hlavním městem Prahou sváženy předměty, které nejsou odpadem a které je možné opět použít. Jde například o zařízení a vybavení domácnosti, nábytek, knihy, kočárky, dětská kola, nádobí, hračky a podobně. Po dovezení budou věci obsluhou centra roztříděny, naceněny v řádech jednotek až nižších stovek korun a pak nabídnuty k opětovnému užití.

V plánu je i navázání spolupráce s charitativními organizacemi, dětskými domovy, azylovými domy, muzei a podobně, kterým bude možné nashromážděný materiál také poskytnout k dalšímu smysluplnému využití. Budou tu také pořádány ekologické akce a semináře, které by mohli navštěvovat žáci a zástupci škol, školek, zájmových sdružení a jiných organizací.

„Inspirovala nás Vídeň, kde tamní Re-Use centrum Tandler velmi dobře funguje a stalo se i novou turistickou atrakcí,“ uvedla pražská radní Jana Plamínková.

Podobnou službu od roku 2016 poskytuje i město Brno. Ve čtyřech sběrných střediscích odpadu v Brně je možné zanechat vyřazené věci od nábytku až po nádobí, které si budou moct za menší poplatek odnést jiní lidé.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist