https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/praha-zridi-sbernu-pro-odlozeni-funkcnich-ale-nepotrebnych-veci1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha zřídí sběrnu pro odložení nepotřebných, ale funkčních věcí

16.8.2017 07:15 | PRAHA (ČTK)
Nepotřebné, ale funkční věci, budou moci Pražané odložit do Re-Use centra, kde si je bude moci koupit někdo další. Takovéto sběrny k upotřebení již nepotřebných předmětu fungují již v Brně, dále také ve Vídni a v Budapešti. / Na ilustračním snímku vídeňský městský second hand.
Nepotřebné, ale funkční věci, budou moci Pražané odložit do Re-Use centra, kde si je bude moci koupit někdo další. Takovéto sběrny k upotřebení již nepotřebných předmětu fungují již v Brně, dále také ve Vídni a v Budapešti. / Na ilustračním snímku vídeňský městský second hand.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Christian Houdek / 48er-Tandler
Nepotřebné, ale funkční věci budou moci Pražané odložit do Re-Use centra, kde si je bude moci koupit někdo další. Včera o tom informoval magistrát. Nyní město hledá k provozování sběrny prostornou a zastřešenou halu, která bude splňovat parametry pro uložení věcí a zároveň bude zákazníkům dobře dostupná. V pilotním projektu by mohla být otevřena hlavní sběrna nebo několik menších.
 

"Jde o další krok v naplňování známého hesla Reduce, reuse, recycle. Tady se snažíme jak o redukci množství odpadu, tak o jeho znovuvyužití," uvedla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Výtěžek z prodeje by měl být využit na podporu systému nakládání s odpady ve městě. Kromě eliminace vzniku odpadu mají tato zařízení také sociální rozměr, neboť jsou zde prodávány předměty v dobrém stavu za symbolický poplatek. Mohou tak pomoci potřebným, pro které budou dostupnější než výrobky zcela nové.

Kromě jednotlivců by mohly Re-Use centrum zásobovat i sběrné dvory například nábytkem, knihami, hračkami či textilem, k čemuž bude muset původní vlastník předmětu dát souhlas. Zařízení bude mít stanovenou otevírací dobu, během které tam bude obsluha.

Takovéto sběrny k upotřebení již nepotřebných předmětu fungují již v Brně, dále také ve Vídni a v Budapešti. Brněnský projekt zahrnuje tři okruhy, z nichž jeden se zaměřuje na nábytek a další na věci vyrobené před rokem 1989.

Přečtěte si článek Vídeň má už dva roky svůj městský second hand. Předchází tak vzniku odpadu
reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist