https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/priblizne-tri-stovky-lidi-v-ostrave-demonstrovaly-za-cisty-vzduch
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přibližně tři stovky lidí v Ostravě demonstrovaly za čistý vzduch

24.2.2017 10:00 | OSTRAVA (ČTK)
Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a nejhorší v Česku. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě.
Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a nejhorší v Česku. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | BMJ / Shutterstock
Přibližně tři stovky lidí dnes v Ostravě demonstrovaly za čisté ovzduší. Primátorovi města Tomáši Macurovi (ANO) předali před magistrátem požadavky, které by měly zlepšit situaci. Chtějí přísnější regulací průmyslových podniků v době smogových situací či intenzivnější jednání se zástupci Polska, které je pro Moravskoslezský kraj velkým zdrojem znečištění. ČTK to řekl Jan Kozina z občanského sdružení Čisté nebe, které akci pořádalo.
 

"Heslo je '35 a dost'. Jde o to, že podle zákona je možné, aby limit pro čtyřiadvacetihodinové koncentrace prachu v ovzduší byl překročen pětatřicetkrát za rok. Tento limit jsme v Ostravě vyčerpali už nyní," řekl Kozina. Podle něj byla situace z počátku roku katastrofická. "Běžně limit 35 dnů překračujeme až někdy v červnu," vysvětlil.

V požadavcích na představitele města se podle něj objevilo i to, aby školy a školky byly rychleji informovány o překročení imisních limitů, aby učitelky s dětmi nevycházely ven, případně, aby mohli ředitelé vyhlásit smogové prázdniny.

Při vyhlášení smogové situace chtějí demonstranti, aby byla MHD zdarma. Policisté a další zaměstnanci města či státu by měli mít roušky s respirátory. "Důležité také je zintenzivnit jednání s Polskem. Tam to musí být prostřednictvím Evropské unie," uvedl Kozina.

Macura připustil, že situace není dobrá, ale argumentoval úspěšnými kroky města. "Zpracováváme studie na vytvoření nízkoimisních zón. Problém ale je, že se v minulosti zapomnělo na výstavbu záchytných parkovišť," posteskl si. Město se chce soustředit i na výměnu nekvalitních kotlů. "Ještě jich zbývá 2500," řekl. Dodal, že magistrát navýšil příspěvek do fondu pro dětské ozdravné pobyty. "Platíme 15 milionů korun. Ročně vyjede 4500 dětí," řekl. Některé úkoly jsou ale podle Macury i na kraji a státu.

Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a nejhorší v Česku. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Maximální povolený počet překročení imisního limitu pro polétavý prach je přitom stanoven na 35 dní v roce. Nejhorší situace byla loni v ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice, kde byl imisní limit pro polétavý prach loni překonán v 89 dnech. Obdobně jako Radvanice na tom loni byly také Věřňovice, které jsou součástí Dolní Lutyně na Karvinsku.

Kvalitu ovzduší kromě průmyslu ovlivňuje i doprava a topení v domácnostech, ale také škodliviny ze sousedního Polska. Letos se kraj se smogem s krátkými přestávkami potýká od počátku roku. Na řadě měřicích stanic v regionu už tak byl letos limit 35 dní možného překročení vyčerpán. Jsou mezi nimi právě i stanice v Radvanicích či Věřňovicích, kde byla 9. ledna zaznamenána i zatím maximální letošní koncentrace, přes 501 mikrogramů na metr krychlový. To představuje více než desetinásobné překonání mezní hranice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
David Moravec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist