https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/prvnim-letosnim-mladetem-v-brnenske-zoo-je-zebra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prvním letošním mládětem v brněnské zoo je zebra

16.2.2018 08:20 | BRNO (ČTK)
Mia (na obrázku) je potomkem samice Míši a samce Florise. Zebry Grévyho jsou největší a nejseverněji žijící zvířata svého druhu. Jde o nejohroženější druh zebry. Za posledních 30 let klesly počty těchto zvířat ve volné přírodě na pouhou pětinu, asi na 2700.
Mia (na obrázku) je potomkem samice Míši a samce Florise. Zebry Grévyho jsou největší a nejseverněji žijící zvířata svého druhu. Jde o nejohroženější druh zebry. Za posledních 30 let klesly počty těchto zvířat ve volné přírodě na pouhou pětinu, asi na 2700.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Brno
Prvním letošním mládětem v brněnské zoo je samice zebry Grévyho, narodila se v připravené stáji 13. ledna. Chovatelé jí vybrali jméno Mia. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí zoo Michal Vaňáč. Zebra Grévyho je nejohroženějším druhem zebry.
 

Mia je potomkem samice Míši a samce Florise. "Míša začala o mládě hned vzorně pečovat. První dny jsme nechali obě zebry raději ve vnitřní ubikaci, teď už ale mládě poznává venkovní výběh. Zpočátku projevila o Miu velký zájem i samice Boženka, ale Míša si u ní rychle zjednala respekt a ukázala, kdo se bude o mládě starat," uvedla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Malá zebří samička je druhým potomkem Florise, který do brněnské zoo přicestoval 13. května 2014. Míša je zkušená matka, odchovala už tři mláďata.

Zebry Grévyho jsou největší a nejseverněji žijící zvířata svého druhu. Jejich domovem jsou křovinaté oblasti, polopouště a savany v Etiopii a Keni. Mají dlouhou hlavu i krk a štíhlé nohy. Typické černé a bílé pruhy jsou jemné, husté, na končetinách vertikální, na těle horizontální. Přechod mezi nimi je charakteristický tvarem písmena "V". Dalšími poznávacími znaky zeber Grévyho jsou například výrazné ušní boltce nebo světle hnědý čenich s bílým lemem.

Jde o nejohroženější druh zebry. Za posledních 30 let klesly počty těchto zvířat ve volné přírodě na pouhou pětinu, asi na 2700. Návštěvníci v brněnské zoo mohou vidět i zebry Chapmanovy. Jsou jednak menší, ale především mají na rozdíl od ostatních zeber mezi širokými černými pruhy vyznačeny ještě tmavohnědé mezipásy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist