https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/reuters-kena-stehuje-slony-z-preplnene-rezervace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Keňa stěhuje slony z přeplněné rezervace

29.8.2005 09:02 | PRAHA/SHIMBA HILLS (EcoMonitor)
Ve čtvrtek začala v Keni monstrózní akce. Z přeplněné rezervace se má kvůli ochraně životního prostředí a snížení rizika konfliktů s místními lidmi odstěhovat 400 slonů, napsala agentura Reuters.
 

Akce byla zahájena uspáním dvaadvacetiletého sloního samce. Tým veterinářů a lesníků mu pak svázal nohy a pomocí jeřábu jej naložil na nákladní auto. Keňské úřady oznámily, že osmiměsíční operace, jež vyjde na 3,2 milionů dolarů, bude největším stěhováním živých zvířat na světě.

V Keni žije 28 000 slonů a stále častěji se dostávají do konfliktů se zemědělci usazenými na půdě, kterou zvířata považují za své teritorium. V rezervaci Shimba Hills žije 600 slonů v prostoru adekvátním pro 200 jedinců. Často ničí ploty a jiná zařízení a poškozují tamější lokalitu včetně vzácných rostlin.

"Přestěhování má za cíl snížit tlak na lokalitu, zvýšit biodiverzitu a snížit počet konfliktů mezi lidmi a slony," řekl agentuře Reuters keňský vědec Patrick Omondi. Úřady plánují přemístit na speciálně upravených nákladních autech jednu sloní rodinu každý den. Dospělý slon váží 2 až 4 tuny.

Zvířata budou stěhována z rezervace Shimba Hills do největšího keňského národního parku, Tsavo East. V tomto parku sloní populaci v 80. a 90. letech zdecimovali pytláci. Keňské úřady doufají, že se reintrodukcí slonů zvýší turistický ruch.

Lidé ze Shimba Hills říkají, že mají z celé akce rozporuplné pocity. "Máme slony rádi, ale problém je, že nám ničí úrodu a zabíjejí nás," říká místní farmář Omar Juma.

Keňské noviny často přinášejí zprávy o lidech usmrcených slony. Zvířata také často chodí doslova přes domy a farmy postavené na jejich tradičních trasách. Přestěhovaní sloni by ve svém novém bydlišti způsobovat konflikty neměli. Od vstupu na farmy a do zranitelných míst národního parku by je měly odradit vodní příkopy a elektrický plot, píše agentura Reuters.

Podle článku Davida Mwangiho z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 26. 8. 2005


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist